Kies de smartphone die bij je past

Toe aan een nieuwe smartphone? Met deze koopwijzer zorg je ervoor dat een nieuw toestel helemaal aan je wensen voldoet.

Android of iPhone?

Een smartphone is een minicomputer met belmogelijkheden. Hij werkt dus net als een pc met een besturingssysteem. Je kunt kiezen tussen de iPhones van Apple, die met besturingssysteem iOS werken, of de smartphones van alle andere merken met Android. Windows deed ook nog een tijdje mee, maar bleek niet zo’n succes en is daarom van de markt gehaald.

Qua mogelijkheden ontlopen iPhones en Android-smartphones van hetzelfde type elkaar tegenwoordig niet veel meer. Wel ben je duurder uit met een iPhone. Voor nieuwere modellen onder de €300 moet je bij Android zijn. De iPhones in die prijsklasse zijn altijd oudere modellen.

Apps en updates

Zowel voor iOS als Android zijn er heel veel apps te downloaden, maar Apple is wel heel strikt met zijn toelatingsbeleid voor apps in de store. Soms is dat terecht – bij dubieuze apps – maar regelmatig worden ook goede apps om allerlei redenen geweigerd.

Zo vind je in de Apple Store geen antivirussoftware, terwijl dit toch best handig op een smartphone kan zijn. Ook is het zeer moeilijk gemaakt apps van buiten de officiële store te downloaden en installeren. Wil je graag zelf helemaal bepalen welke apps je op je smartphone zet, dan is Android dus een betere keuze.

Met updates van het besturingssysteem worden de beveiliging en mogelijkheden van je smartphone verbeterd. Dit betekent ook dat je de meest recente apps kunt blijven gebruiken. Bij iPhones krijg je langer nieuwe updates dan bij Android-smartphones. Wil je dus graag je mobiel zo lang mogelijk blijven gebruiken, dan heeft een iPhone een streepje voor.

Een scherm op maat

Het belangrijkste onderdeel van een smartphone is het scherm. Er was een tijd dat mobiele telefoons zo klein mogelijk moesten zijn, maar tegenwoordig zijn grotere smartphones juist populair. De reden is simpel: op een groter scherm kun je makkelijker kijken, lezen en typen.

Kies daarom voor een smartphone van 6 tot 7 inch (15 tot 17,5 cm) als je het bedieningsgemak belangrijk vindt. Neem je vaak je smartphone mee onderweg, dan is een iets kleiner formaat handiger.

De resolutie – het aantal beeldpunten – is belangrijk voor een goed beeld. Hoe hoger de resolutie, des te scherper het beeld. Wil je bijvoorbeeld veel foto’s en video’s bekijken op je smartphone, ga dan voor Quad HD (2560x1440). Full HD (1920x1080) 
is een wat goedkopere, maar ook goede optie.

Voldoende geheugen

Het is belangrijk om voldoende opslaggeheugen te hebben in je smartphone. Een te klein geheugen zit sneller vol met foto’s, video’s en apps dan je denkt. Een geheugen van 16 GB is wel het minimum, maar 32 of 64 GB is beter. Android-smartphones hebben vaak een ingebouwde geheugenkaartlezer, zodat je losse geheugenkaarten kan gebruiken. Handig bij foto’s en video’s. Deze mogelijkheid ontbreekt op iPhones.

Het werkgeheugen bepaalt mede de snelheid van de smartphone. Minstens 3 GB is een aanrader als je wat meer wilt doen met je mobiel dan alleen mailen en surfen.

Camera’s

Smartphones krijgen steeds betere camera’s. Vooral de camera’s op de duurdere modellen hebben een hoge resolutie en meerdere lenzen voor veraf en dichtbij. Daarmee maak je foto’s en video’s van goede kwaliteit.

Met of zonder abonnement?

Het is verleidelijk om op een van de vele aanbiedingen van de nieuwste smartphones met  abonnement in te gaan. Toch ben je met een abonnement meestal duurder uit dan wanneer je zelf een losse smartphone koopt met een sim-only-abonnement. Dat kan wel tot €100 per jaar schelen. Bovendien zijn sim-only-abonnementen vaak flexibeler dan abonnementen inclusief smartphone.

5G: kan ik daar wat mee?

5G is de opvolger van 4G en zoals iedere nieuwe generatie mobiel internet sneller dan de vorige. Maar in de praktijk duurt het nog wel even voordat je werkelijk wat aan 5G zal hebben.

Kijk uit met Huawei

Huawei is een van de bekendste smartphonemerken uit China. Maar sinds 2019 mag Huawei geen gebruik meer maken van Google-software in verband met een handelsverbod. Dat betekent onder andere dat er ook geen toegang meer is tot de Google Play Store voor apps en updates.

Conclusie

Doe je weinig meer met je smartphone dan bellen, berichtjes sturen en af en toe surfen op internet, dan is een budget-smartphone van onder de €300 voldoende.

Wil je meer doen met foto’s en video’s, dan kom je al heel ver met een mobiel tussen de €300 en €600. Wil je het uiterste uit je smartphone halen – zoals de nieuwste games spelen – en de laatste snufjes, dan kom je uit bij de modellen van €600 en duurder.