Op avontuur met Fatmap

Getty Images

Google Maps is het eerste waar veel mensen aan denken bij een online kaart. Maar voor liefhebbers van kaarten, avontuur of gewoon mooie landschappen, is Fatmap een mooi alternatief.

De online kaarten van Fatmap zijn in de eerste plaats gericht op mensen die van een avontuurlijk uitstapje houden. Ga je bijvoorbeeld graag wandelen in de bergen, mountainbiken door de bossen of off-piste skiën, dan is dit een prima plek om je kaarten vandaan te halen. Maar ook als je liever op de wat meer gebaande paden blijft is Fatmap de moeite waard. De kaarten van over de hele wereld zijn heel gedetailleerd en in 2D of 3D te bekijken. Dat laatste biedt vooral mooie plaatjes als je je bijvoorbeeld richt op een heuvelachtig of bergrijk landschap.
Een mooie extra zijn de beschrijvingen die bij routes worden gegeven, bijvoorbeeld bij skipistes, compleet met hellingshoek en moeilijkheidsgraad.

Met app of browser

De online kaarten van Fatmap kun je bekijken via de gelijknamige app voor iOS of Android. Je krijgt dan gratis toegang tot de basisversie. De mobiele Fatmap is vooral handig voor onderweg: als je wilt weten waar je bent of naartoe gaat.
Voor een groter beeld bekijk je Fatmap via je internetbrowser op je pc of laptop. Je moet er alleen rekening mee houden dat Fatmap niet goed werkt in Edge. Gebruik daarom een alternatief als Mozilla Firefox of Google Chrome. Voor dit artikel gebruiken we de browserversie.

Eerste kennismaking

Om de kaarten van Fatmap te bekijken ga je naar de website op www.fatmap.com. Je ziet dan na een poosje een satellietkaart. Meestal is deze al wat gecentreerd op je omgeving op basis van je ip-adres, of gps op een mobiel.
Je directe omgeving bekijken, is een mooie manier om bekend te raken met de bedieningsknoppen van Fatmap. Die staan grotendeels rechts in het venster. Als je naar een andere plek op de kaart wilt gaan, versleep je de kaart gewoon met je muis. In- en uitzoomen doe je respectievelijk met de + en - knop. Standaard staat de kaart op het noorden gericht (zie het kompasnaadje), maar met de rotatieknoppen boven de + knop, kun je de kaart draaien. Met Rotate the map left draai je de kaart naar links, met Rotate the map right naar rechts. Klik op het kompasnaaldje om de kaart weer helemaal recht te zetten.
Een kaart in 2D(imensies) is handig om een bepaalde plek op een kaart op te zoeken en eventueel een route ernaartoe te bekijken. Maar 3D geeft een spectaculairder beeld. Klik daarvoor op de knop 3D. De kaart kantelt. Met de knoppen onder de kompasnaald kantel je de kaart meer (Tilt the map down) of minder (Tilt the map up).

Op avontuur

Natuurlijk heb je in het vlakke Nederland niet zoveel profijt van een 3D beeld, maar in de bergen des te meer. Daarom trekken we richting de Alpen. Daarvoor typ je een bestemming in het vak Find your adventure linksboven Neem als voorbeeld Avoriaz, een bekende skiplaats. Klik in het lijstje op Avoriaz.
Je zoeft naar de Alpen toe en kunt meteen zien hoe fraai 3D er in de bergen uitziet. Als je goed kijkt, zie je al wat grijze lijntjes lopen die voor skiliften staan. Om de omgeving wat beter te zien, klik je op de + knop.

Standaard staat de kaart ingesteld op wandelen, dus zie je de wandelroutes als grijze of gele (stippel)lijntjes. Als je daar je muispijl op houdt, verschijnt de naam van de route.
Je kunt ook andere routes bekijken, bijvoorbeeld als je van skiën houdt. Klik op All activities linksboven. Vink de opties Resort skiing en Freeride skiing aan. Klik op Show activities.
De kaart krijgt een winterlandschap en je ziet de skipistes in de omgeving van Avoriaz met de bekende pistekleuren, zoals groen en blauw voor makkelijk en rood en zwart voor moeilijk. Hou je muis goed op een piste en de pijl verandert in een handje. Als je dan klikt, verschijnt links een beschrijving van de piste met bijzonderheden.
Er zijn ook pistes met een pictogram van een freeride skiër. Dat zijn off-piste trajecten, waarvan sommige knap gevaarlijk zijn. Ook dat lees je allemaal in de beschrijving.
Een leuk extraatje is, dat je in 3D (en veilig thuis) routes op de kaart af kan skiën. Daarvoor klik je op de knop met het vliegtuigje.

Fatmap is nog steeds in ontwikkeling, maar laat dat je niet weerhouden om de wereld ermee te verkennen.