Aantal tekenbeten neemt weer toe

Uit landelijk onderzoek van het RIVM blijkt dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd met zo'n 30 procent is toegenomen. In juni en juli piekt het aantal meldingen van tekenbeten op tekenradar.nl.

Ook het aantal mensen dat een teek bij zichzelf ontdekt, is gegroeid. Een nieuwe app moet helpen om tekenbeten te voorkomen. Deze app laat de verwachte tekenactiviteit zien in de buurt van gebruikers.

"Veel mensen hebben niet door wanneer en waar ze een tekenbeet kunnen oplopen", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen, oprichter van de website tekenradar.nl op de website van de NOS. "De lokale tekenverwachting op de Nature Today-app kan daar verandering in brengen."

Al jaren stijgt het aantal mensen in Nederland dat door een teek wordt gebeten. In 1996 registreerde het RIVM 600.000 tekenbeten. In 2007 waren dat er 1,1 miljoen en in 2017 1,5 miljoen.

In je eigen tuin

Vaak wordt gedacht dat teken alleen in bossen en heidevelden voorkomen, maar ze komen ook in parken, speeltuinen en je eigen tuin voor. Eén op de drie mensen liepen een teek op in hun tuin, blijkt uit meldingen van tekenradar. Het is dan ook van belang om jezelf en je kinderen dagelijks te checken op teken.

Bron(nen):
  • nos.nl