Activiteit teek neemt toe door warme weer

Teken slaan door de aanzienlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar vaker hun slag. In het zuidelijke deel van Nederland loopt de tekenactiviteitsverwachting van Tekenradar.nl op tot ‘Hoog’ en zelfs ‘Zeer hoog’. Het wordt dan ook aangeraden om een tekencheck te doen nadat je in de natuur bent geweest.

De prachtige lentedagen zorgen ervoor dat veel mensen de natuur en/of tuin ingaan. Men denkt nog niet aan tekenbeten, omdat er nu vrijwel geen blad aan bomen of struiken zit. Toch is op Tekenradar.nl te zien dat het aantal tekenbeetmeldingen toeneemt. Het aantal tekenbeetmeldingen lag tot en met week 5 van dit jaar nog lager dan het gemiddelde van de afgelopen zes jaar. Ondertussen ligt dit aantal ruim boven het gemiddelde. 

Vooruitzicht tekenactiviteit

Tekenradar.nl vroeg zich af of teken inderdaad al zo actief zijn in dit vroege voorjaar. Dit soort hoge temperaturen zijn namelijk voorheen nooit voorgekomen in eind februari. Om die reden werd besloten om in het bos teken te gaan zoeken op een van de locaties waar in een periode van tien jaar maandelijks teken zijn gevangen. 

In een fractie van een seconde werden al de eerste nimfen aangetroffen op het sleepdoek waarmee ze gevangen werden. Een ogenblik later werd de doek kennelijk over een groepje larfjes getrokken. In totaal zijn er 81 larfjes gevangen, een vrij uitzonderlijk aantal voor februari. Normaal gesproken kom je dit soort aantallen larfjes pas begin mei tegen. 

Heeft u een teek en weet u niet hoe u deze het beste kunt verwijderen? Lees dan even dit behulpzame artikel https://www.plusonline.nl/teken/zo-verwijder-je-een-teek

Bron(nen):