Zorgen om 'reuzenteek' vlakbij Nederlandse grens

In Duitsland zijn zeker zes zogeheten hyalomma-teken gevonden. Deze teken zijn drie keer zo groot als 'normale teken' en kunnen mensen van tientallen meters afstand ruiken en volgen.

Onderzoekers van de Universiteit van Hohenheim vonden een teek op een paard in Nedersaksen, meldt RTL Nieuws. De andere vijf werden gevonden op een paardenboerderij in de plaats Geldern. Dat ligt vlak bij de Nederlandse grens.

Overwinteren

Al eerder werden de reuzenteken in Duitsland aangetroffen, maar deze vroege signalering zou erop wijzen dat ze de winter hebben overleefd in Duitsland. De beestjes leven oorspronkelijk in Afrika en Azië, maar reizen op de rug van een trekvogel mee naar andere landen in Europa.

Experts vrezen nu dat de teken zich verder zullen verspreiden. De hyalomma-teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen. Zo dragen de reuzenteken bijvoorbeeld het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt bij zich. Dit virus verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en leidt tot leverschade en soms zelfs tot het afsterven van de lever.

Bron(nen):