Toezichthouder ACM verbiedt overname Sandd door PostNL

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbiedt de overname van postbedrijf Sandd door PostNL. Volgens de waakhond leidt een overname tot een monopolie op de Nederlandse postmarkt.

De toezichthouder verbiedt de overname, omdat de prijzen van de werkzaamheden door een monopolie flink zouden stijgen. “Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post.” zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

Bij een overname van Sandd door PostNL zullen de prijzen voor zakelijke post met 30 tot 40 procent stijgen, zo blijkt uit onderzoek van ACM. Particulieren zullen ook meer gaan betalen door de overname. Sandd is in Nederland momenteel de enige concurrent van PostNL.

De ACM erkent dat samengaan tot efficiëntievoordelen leidt, echter zijn deze voordelen te beperkt om de nadelen te compenseren. “Na zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van de overname zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat we geen vergunning kunnen verlenen.” aldus bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

Postbedrijven niet eens met oordeel van toezichthouder

Om alsnog goedkeuring te krijgen voor de overname, stappen PostNL en Sandd naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Door het teruglopende rendement en het krimpende postvolume is het volgens de postbedrijven niet rendabel om los van elkaar te werken. “Consolidatie is absoluut nodig en de enige manier om de postvoorziening bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te houden voor iedereen in Nederland; van stad tot platteland en voor ouderen en sociaal kwetsbare groepen”, aldus de postbedrijven.

Vakbonden niet blij met oordeel ACM

Vakbonden FNV, CNV en BVPP zijn niet blij met het besluit van de toezichthouder. “In de krimpende postmarkt van Nederland staat het voortbestaan van de postbezorging zwaar onder druk en daarmee het werk van 50.000 postmedewerkers, met name die werkzaam zijn bij PostNL en Sandd”, schrijven de vakbonden in een reactie.

Bron(nen):