Balkontuinieren: 6 tips om je op weg te helpen

Getty Images

Om te kunnen tuinieren, hoef je niet altijd een tuin te hebben. Tuinieren kan prima op je balkon, als je rekening houdt met een aantal dingen. Wij geven 6 tips om je een handje te helpen. 

Tip 1: Verticaal tuinieren

Deze tip is misschien wel de belangrijkste als het op ruimte besparen en tuinieren aankomt. Om ruimte te besparen is het slim om bijvoorbeeld aan de zijkant van je balkon een open kast neer te zetten. Daar kun je dan plantjes in kwijt en het neemt bijna geen ruimte in. Ook hangplanten/bloemen zijn een ruimtebesparende optie. Er zijn ook allerlei creatieve oplossingen om verticaal te tuinieren, zoals plantenbakken die je kunt opstapelen. 

Tip 2: Koop de planten die bij de ligging van je balkon passen

Dat klinkt misschien als een logische tip, maar het moet toch even gezegd worden. Ligt jouw balkon op het Zuiden? Dan krijgen de planten veel zonuren. Kies dus voor planten die het liefst de hele dag zon krijgen. Een balkon op het Noorden heeft een heel stuk minder zon en schaduwplanten komen daar goed tot hun recht. Een balkon op het Westen heeft in de ochtend veel schaduw en in de middag juist zon. Kies dan een mix van schaduw- en zonaanbidders. Bij een balkon op het Oosten is dit precies andersom, hier geldt ook een mix van beiden om de planten goed tot hun recht te laten komen. 

Suggesties per windstreek: 

  • Zuiden: petunia, druif, roos, lavendel, olijfboom, fruit- en groentebomen, jasmijn, aster.
  • Noorden: hosta, skimmia, gebroken hartje of vrouwentranen, varen, vergeet-me-nietje, klimop, vingerplant, begonia en fuchsia.
  • Westen: ananasplant, laurier, longkruid, buxus
  • Oosten: buxus, margriet, palmlelie, afrikaantjes, lobelia

Tip 3: Zorg dat het water altijd weg kan

Heb je veel planten in potten? Zorg dan dat je een pot gebruikt waar het water altijd uit kan lopen. Bijvoorbeeld een pot met aan de onderkant een gat waar je een schotel(tje) onder kunt zetten. Zo blijft de grond niet te vochtig en blijven de planten mooi. Zelf een gaatje boren in een pot kan natuurlijk ook.

Tip 4: Moestuin op je balkon

Niet alle groentesoorten kun je zonder problemen op je balkon kweken, maar er zijn een aantal soorten die prima in een bloempot of -bak gedijen. 

  • Sla: Sla heeft niet veel ruimte nodig en kan dus prima in een pot gekweekt worden. Een pot met een afmeting van minimaal tien centimeter diep en tien centimeter breed is genoeg. 
  • Wortels: Zorg voor een wat diepere pot zodat de potgrond goed los zit en de wortel alle ruimte heeft om te groeien. Vergeet niet regelmatig water te geven. De hoeveel die je in 1 pot kunt zaaien ligt uiteraard aan de grote van de pot. Handig uitgangspunt: Kweek ongeveer 16 plantjes op een ruimte van 30 bij 30 centimeter.
  • Bieten: Bieten wortelen ondiep, daarom zijn ze geschikt voor lage en brede potten. Ook hierbij raden wij je aan de potgrond los in te pot te doen. Verder geef de plantjes goed water en de hoeveel in 1 pot is hetzelfde als bij de wortelen.
  • Rucola: Rucola kiemt heel snel. Verplanten kan wel lastig zijn, daarom is het aan te raden om dun te zaaien. Rucola is leuk om te kweken doordat je de bladeren zowel jong als volgroeid kunt plukken.

Tip 5: Help de natuur met insectenvriendelijke planten

Er zijn tegenwoordig bij de meeste tuincentra pakketten met ‘bijenbloemen’ of ‘lieveheersbeestjesvoedsel’ te vinden. Deze bloemen zorgen voor een steuntje in de rug van de insecten die het nu moeilijk hebben. De meeste bloemen kun je in potten op het balkon zaaien, zelfs wilde bloemen. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens heel nuttig. 

Tip 6: Kies verschillende kleuren bloemen

Een hele simpele tip, maar wel heel effectief, is het kiezen van verschillende soorten en verschillende kleuren bloemen. Dit fleurt je balkon in een oogwenk op. Er zijn ook bloemen en planten die het hele jaar door bloeien, zodat je balkon niet na de zomer helemaal leeg is. 

Bron: Elle, Hoevenierssite Zuidema.
 

Auteur