Tuintips van Romke juni 2019

Tips die het tuinieren nog leuker maken

Romke van de Kaa (73) is tuinexpert. Hij studeerde biologie, werkte in beroemde ­tuinen in Engeland en Ierland, had een kwekerij en schrijft tuinboeken.

1.    Merels

Merels zijn gek op het gazon. Maar gazons raken uit de mode en worden vaak vervangen door planten of tegels. Jammer voor de merels. De grasmaaier is nog maar net in het schuurtje ­teruggezet of de merel arriveert om op wormen te jagen. ­Daarbij houdt hij zijn kop scheef om beter te kunnen luisteren naar ondergrondse geluiden. 

2.    De rozenboog

De rozenboog is een doorgang, het idee is dat je er ­onderdoor kunt lopen. Maar rozen zijn vaak woeste groeiers en de ­lange ranken blokkeren al snel de doorgang. Kies daarom een bescheiden groeier, zoals ‘Constance Spry’ of ‘Dorothy Perkins’. Ideaal is de doornloze roos ‘Zéphirine Drouhin’. De bloemen geuren naar appelmoes.

3.    Jonge plantjes

Jonge plantjes van wintergroenten (zoals spruiten, rodekool, knolselderij, broccoli en bloemkool) kun je nu in de moestuin planten. Het is vreemd om aan de winter te moeten denken voordat de zomer goed en wel begonnen is, maar tuinieren is vooruitzien.

4.    Brandnetels

Brandnetels ­kunnen gemeen steken. Met fijngewreven blad van zuring (zie foto) of ­weegbree kun je de jeuk ­verzachten.

5.    Rozanne

Rozanne is ­misschien wel de meest geliefde vaste plant. De sterke ­punten van deze tuin­geranium zijn de grote blauwe bloemen en een ­eindeloos bloei­seizoen. De plant doet het goed als onder­beplanting in een ­rozenperk, als borderplant, als kuipplant en in bloembakken op het balkon.

6.    Bloemen

Bloemen van begonia’s zijn eetbaar en smaken aangenaam zuur. Strooi ze over de sla voor een feestelijk effect.

7.    Snoeien

Snoeien is verminken. Snoei je een haag ná de langste dag (21 juni), dan blijven de gevolgen de rest van het seizoen ­zichtbaar. Als je begin juni snoeit, vormt de haag nieuwe scheuten die de littekens van het snoeien maskeren.

Checklist juni 2019

 • Zaai nu (of volgende maand) tweejarige planten zoals muurbloem, vingerhoedskruid en toorts.
 • Als de bladeren van de hortensia bruine randen krijgen of zelfs afvallen, is dit meestal te wijten aan water­tekort. Geef het water liefst op de grond en niet op de plant.
 • Snoei druivenranken terug tot op twee bladeren boven elk gevormd trosje. Ranken zonder vruchttrossen snoei je terug tot 40 cm.
 • Geef planten in potten iedere dag water. Bedek de grond met een laagje fijn grind tegen het uitdrogen.
 • Seringen kun je direct na de bloei snoeien. Wees niet bang. Seringen lopen altijd weer uit.
 • Maak de composthoop nat in tijden van droogte.
 • Sla, peterselie en selderij kun je nu in potten en bakken planten.
 • Knip de uitgebloeide bloemen uit vrouwenmantel, kattenkruid en ooievaarsbek (geranium) voor een tweede bloei.
 • Knip de helft van de bloeiende bieslook af. Als die weer is aangegroeid, krijgt de andere helft een snoeibeurt. Niet alleen de stengels maar ook de bloemen zijn eetbaar.
 • Bind de klimplanten aan.
 • Deel de pollen van vroegbloeiende vaste planten, zoals longkruid en voorjaarszonnebloem.
 • Dahlia’s, fresia’s, ixia’s, gladiolen en andere ­zomerbollen kunnen nog steeds worden geplant.
 • Dun de bamboe uit. Knip de helft van de oude stengels zo kort mogelijk boven de grond af.
 • Haal algen uit de vijver en laat ze een etmaal op de kant van de vijver liggen. ­Salamanders en andere waterdieren kunnen zo het water weer opzoeken.

Volgende maand: Help, mijn tuin is te droog!

Bron(nen):