Zelf tuinieren juli-augustus 2012

Vaak belandt onkruid op de composthoop of in de groen­container. Maar er zijn leukere manieren om van onkruid af te komen: eet het op.

Veel gewoon tuinonkruid, zoals zevenblad, brandnetels, akkerkers, herderstasje en vogelmuur, is niet alleen eetbaar maar zelfs smakelijk en tilt bijvoorbeeld een salade boven het niveau van een gewone bak sla uit.

Stap voor stap. Saladen met bloemen en onkruid

  • Stap 1  Pluk sla, of koop een krop in de winkel. 
  • Stap 2  Pluk onkruid van het seizoen. Zevenblad en brand­netels zijn niet geschikt voor rauw gebruik. Akkerkers, pinksterbloem en vogelmuur wel. Deze soorten onkruid smaken naar tuinkers.
  • Stap 3  Was de sla en het onkruid, in dit geval vogelmuur, en dep, draai of zwaai alles droog.
  • Stap 4  Meng sla en onkruid in een ruime Missing media-item.kom.
  • Stap 5  Mijn favoriete vinaigrette: olijfolie, balsamicoazijn, gemalen korianderzaad, grove mosterd, peper en zout. Meng sla, onkruid en vinaigrette.
  • Stap 6  Geef de salade een feestelijk tintje met bloemen van de Oost-Indische kers. Vaak wordt het blad gebruikt, maar ook de bloemen zijn eetbaar.
  • Stap 7  Strooi de bloemen op het laatste moment over de salade, als de vinaigrette al is toegevoegd.

Sla van eigen balkon

Groente kweken op terrassen en balkons: het kan. Er bestaan houten frames met acht of zestien vakjes, speciaal voor deze poppenhuisteelt. Vul de vakjes met potgrond en plant of zaai in ieder vakje een groente: radijs, bieten – alles wat niet te diep wortelt. Maar volgens mij zal die groenteteelt nooit een groot succes worden. Huur liever een volkstuin als je echt serieus bent. Als er dan toch op het balkon groente moet worden verbouwd, zaai dan sla. Dat kan het hele jaar door. Wie van knutselen en figuurzagen houdt, kan gerust een houten frame in elkaar zetten.

Maar er zijn eenvoudiger oplossingen. In tuincentra kun je een GrowBag kopen: een grote plastic zak vol bemeste potgrond. Of koop gewoon een zak goedkope potgrond en meng er zelf mest doorheen. Het resultaat zal hetzelfde zijn. Kies een slasoort die geschikt is voor de tijd van het jaar. De beroemde Little Gem zaai je tot juni, maar wie later sla wil zaaien, heeft ook keus genoeg. Een oud en beproefd ras is Wonder der Vier Jaargetijden, een heerlijk knapperige kropsla. Ook Rouge Grenobloise is geschikt om te zaaien in de tweede helft van de zomer.

Doen in juli & augustus

  • Goed nieuws: na de langste dag groeit het onkruid minder hard. Juli en augustus zijn maanden om achterover te leunen in een tuinstoel.
  • De belangrijkste klus in de zomer is ­water geven. Maak u geen zorgen over het gazon. Dat wordt weliswaar bruin in een periode van droogte, maar daarna wordt het vanzelf weer groen. Maar wie planten mooi wil houden, zal moeten sproeien. En gieten is echt nodig op terras en balkon. Geef drinke­broers, zoals oleanders, een onderschotel zodat ze permanent water hebben.
  • In augustus kunnen herfstbollen de grond in. Plant cyclamen onder bladverliezende struiken, zodat ze ’s winters in het licht staan. Herfsttijlozen en herfstkrokussen houden van volle zon.

Groene vraagMissing media-item.

Mijn druivenbladeren hebben ‘blaren’ aan de bovenkant, en aan de onderkant een grijze viltlaag. Wat is er mis?

Deze vraag wordt veel gesteld. Vaak wordt de diagnose meeldauw gesteld, een schimmelziekte die in elke tuin voorkomt en die vooral planten aantast die wat te droog staan. Genezing is niet mogelijk; volgend jaar beter, is het devies. Toch wordt in het tuincentrum vaak een fungicide, een antischimmelmiddel, verkocht. Kassa! Maar die grijze plekken op druivenbladeren zijn eigenlijk helemaal geen schimmel. Ze worden veroorzaakt door de druivenviltmijt.

Spuiten met een fungicide heeft dus geen enkel effect; mijten dood je nu eenmaal niet met een antischimmelmiddel, evenmin als je een gebroken been met aspirine geneest. De beste manier om de druivenviltmijt te bestrijden, is het opruimen van het afgevallen blad waarin de mijt overwintert. Wie per se wil spuiten, kan dat doen met zwavel, in het begin van het groeiseizoen.
Bron 
  • Plus Magazine