Dit is de nieuwe CoronaCheck-app

Getty Images

Er komt weer een nieuwe app aan: eentje waarmee je kunt aantonen dat je negatief bent getest op COVID-19. Hoe gaat het in zijn werk?

Het is simpel: Wie een groen scherm krijgt mag doorlopen, wie een rood scherm krijgt niet. Het ministerie wil de app de komende maanden steeds vaker gaan gebruiken, bijvoorbeeld bij toegang tot evenementen, sportwedstrijden of horeca. 'Het testen en de app kan bijdragen aan het heropenen van de maatschappij', stelde projectmanager van het ministerie.

De techniek achter CoronaCheck

Wie straks de CoronaCheck-app downloadt, kan via de app zijn testresultaat opvragen bij de instelling waar hij of zij zich heeft laten testen. Na het opvragen krijg je een certificatiecode doorgestuurd op het mobiele telefoonnummer die je bij het testen hebt doorgegeven. Na ontvangst van die code maakt de app een QR-code aan. Die QR-code kun je aan de deur bij een festival, sportwedstrijd of een restaurant laten zien. De beveiliger of gastheer aan de andere kant kan via een eigen app de QR-code scannen. Dat levert een groen of een rood scherm op. 

Bij een groen scherm weet de beveiliger dan dat hij iemand toelaat die recent (het wetsvoorstel gaat uit van de afgelopen 48 uur) negatief getest is. Bij een rood scherm is er daar geen zekerheid over, en wordt de persoon dus geweigerd.

Wat verschijnt er in beeld?

Op het scherm met de QR-code verschijnen ook je initialen en een deel van de geboortedatum (dag en maand) van de gebruiker. De beveiliger kan die initialen en data dan checken met het identiteitsbewijs dat de bezoeker moet laten zien. Op die manier moet worden voorkomen dat mensen frauderen met de app, door bijvoorbeeld de telefoon aan elkaar door te geven. Vanwege privacy is er niet voor gekozen te werken met een pasfoto.

Voor het ophalen van het testresultaat is een verbinding met het internet nodig, voor het tonen van de QR code niet. Je krijgt iedere keer een andere QR-code. Er is dus geen spoor te volgen van waar je allemaal bent geweest. 

Namen en locaties worden volgens het ministerie niet bewaard. De app haalt de informatie over het testresultaat direct op bij de instelling waar getest is. Er komt voor deze app dus geen centrale database met gegevens.

Kan de app ook dienen als vaccinatiebewijs?

In theorie wel. Maar dat is nu nog niet het geval. In mei 2021 wil minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaan testen met dezelfde app, maar dan met persoonsgegevens toegevoegd. Dat is voornamelijk handig als je je identiteit moet kunnen bewijzen, dus bij een vaccinatiebewijs of immuniteitsverklaring. Dat is dus zeer waarschijnlijk de kant die De Jonge op wil met de app.

Wat als ik geen smartphone heb?

Geen nood. Het blijft gewoon mogelijk om met een papieren testbewijs toegang te krijgen! De app is een aanvulling, geen vervanging.

Bron: AD.nl

Auteur