Geen zin in twee smartphones? Neem dual sim

Getty Images

Iedere smartphone heeft een simkaart met een eigen telefoonnummer. Maar wat als je twee telefoonnummers op een smartphone kon hebben? Dat is handiger dan je denkt.

Nogal wat mensen delen samen een smartphone. Dat is natuurlijk goedkoper dan twee smartphones maar heeft ook een aantal nadelen. Een daarvan is dat je bepaalde diensten en apps, zoals DigiD, niet samen kunt gebruiken. Daarvoor heeft ieder zijn eigen telefoonnummer nodig. In dit artikel (link artikel Help mijn smartphone schiet tekort) lees je hier meer over.
Een manier om toch een eigen mobiel nummer te hebben, is een tweede smartphone erbij kopen. Maar zelfs bij een budget smartphone ben je dan minstens 100 euro kwijt, nog los van de abonnementskosten. Er is gelukkig ook een andere oplossing: dual sim.

Wat is dual sim?

In een smartphone zit een simkaartje. Hierop staan onder andere gegevens over je mobiele provider, je abonnement en je telefoonnummer. Zonder simkaart kun je niet mobiel bellen, of internetten zonder wifi-verbinding in de buurt.
Gewoonlijk heeft iedere smartphone een simkaart, maar er zijn steeds meer smartphones met dual sim. Dit betekent dat je twee simkaartjes in je smartphone kan plaatsen. Dat betekent dus ook dat je twee telefoonnummers hebt op een smartphone. Daarmee kun je ook DigiD, WhatsApp en andere apps en diensten gebruiken die een telefoonnummer per persoon nodig hebben. Een extra smartphone is dan niet meer nodig.

Hoe werkt dual sim?

Twee simkaarten in je smartphone werkt grotendeels hetzelfde als een simkaart. De meeste smartphones met dual sim hebben een laatje waar niet een maar twee simkaartjes passen. Die doe je erin en als je het laatje dichtschuift en je smartphone aanzet, herkent die direct de twee kaarten met de gegevens daarop.

Er zijn drie verschillende soorten dual sim smartphones:

•    Op een smartphone met passieve dual sim schakel je tussen de simkaarten en dus de telefoonnummers. Dat is nodig omdat zo’n type smartphone maar een antenne heeft voor het versturen en ontvangen van telefoontjes en berichten. Daar kan maar een simkaart tegelijk gebruik van maken. Je kan op deze smartphone zelf aangeven welke simkaart en dus welk telefoonnummer je wilt gebruiken op een bepaald moment. Dit is het goedkoopste type dual sim smartphone.

•    Standby dual smartphones hebben ook maar een antenne, maar de telefoonnummers zijn wel allebei actief. Tenminste, ze staan allebei te wachten totdat er een van gebruikt wordt. Als er bijvoorbeeld gebeld wordt naar het ene nummer wordt het andere nummer tijdelijk op pauze gezet en is dan niet te gebruiken.

•    Een actieve dual smartphone heeft twee antennes. Daardoor kunnen allebei de simkaarten en dus telefoonnummers tegelijk gebruikt worden. Je kunt dan bijvoorbeeld tegelijk bellen met het ene telefoonnummer en op het andere nummer een sms’je ontvangen. Dit zijn de duurste dual sim smartphones.

Waarvoor is dual sim handig?

Omdat je met dual sim twee telefoonnummers hebt op een smartphone kun je gewoon DigiD, de CoronaCheck app, WhatsApp en andere apps en diensten gebruiken met twee personen. Je hebt hiervoor al genoeg aan een passieve dual sim smartphone.
De ene simkaart plus telefoonnummer kun je gebruiken voor alles wat je wilt doen op je smartphone: zoals bellen, sms’en, apps gebruiken en internetten. Heb je de smartphone nodig voor een app of dienst waarbij het andere telefoonnummer gevraagd wordt? Dan schakel je daarvoor tijdelijk over naar de andere simkaart.

Aangezien je de tweede simkaart maar heel weinig gebruikt, is een goedkope prepaid simkaart voldoende.

Dual sim wordt ook steeds meer gebruikt bij vakanties naar andere landen. Je kunt ter plaatse vaak goedkoper bellen en internetten met een simkaart uit dat land. Als je bij je vakantie in het andere land aankomt, schakel je de buitenlandse simkaart in. Let er wel op dat je in sommige gevallen de buitenlandse simkaart voor je aankomst, bijvoorbeeld met het vliegtuig, al moet aanzetten. Dit lees je bij de instructies voor de buitenlandse simkaart.

Tot slot is dual sim ook populair bij mensen die een mobiel nummer voor privégebruik en een apart nummer voor hun werk willen. Ze gebruiken dual sim om die gesprekken en de bijbehorende kosten gescheiden te houden. Zo hoeven ze niet twee smartphones mee te nemen.

Zo krijg je dual sim

Als je dual sim wilt gebruiken, is het verstandig eerst te kijken of je huidige smartphone die mogelijkheid al heeft. Kijk daarvoor in de handleiding bij je smartphone. Is het een dual sim smartphone? Dan kun je er een extra simkaart in plaatsen.

Als je een nieuwe smartphone nodig hebt voor dual sim, hoef je geen dure smartphone te kopen. Er zijn een aantal prima budget smartphones met dual sim. Daar lees je meer over in dit artikel. Als je de tweede simkaart veel wilt gebruiken voor bellen en internetten, kun je kiezen voor een sim-only abonnement. Dat is een abonnement alleen voor de simkaart, zonder dat er een smartphone aan vastzit. Als je de tweede simkaart niet vaak wilt gebruiken is een prepaid simkaart voldoende.

Belangrijk om op te letten bij een extra simkaart is dat de smartphone simlock vrij is. Dat betekent dat je vrij bent om een simkaart van een willekeurige mobiele provider te gebruiken. Vaak als je een smartphone met een abonnement hebt gekocht, is het toestel niet simlock vrij totdat het abonnement afloopt. Je kunt in dat geval alleen een tweede simkaart bij dezelfde provider kopen om dual sim te gebruiken.

Of je smartphone simlock vrij is, lees je in de abonnementsvoorwaarden van je mobiele provider.