Budget smartphones: goedkoop en toch goed

Vroeger waren goedkope smartphones niet al te best van kwaliteit. Tegenwoordig heb je voor tussen de 100 en 200 euro al een goede smartphone van een bekend merk. Genoeg reden om deze budget smartphones eens beter te bekijken.

Nog niet zo lang geleden waren de meeste budget smartphones van allerlei onbekende C-merken. Dat was ook te merken aan de kwaliteit. Traag, weinig geheugen, camera’s met slecht beeld en een plastic behuizing die meer deed denken aan speelgoed.
Die tijd is wel voorbij. Budget smartphones zijn nu gewoon goed en van bekende merken als Samsung, Xiaomi en Motorola. De behuizing is degelijk, er zit voldoende geheugen en snelheid in, ze hebben meerdere camera’s met goede beeldkwaliteit, een accu die lang genoeg meegaat en een scherm dat een scherp beeld geeft.

Als je geen behoefte hebt de nieuwste en duurste smartphone te kopen, is zo’n budget smartphone een prima optie. Je kunt er alle gewone smartphone dingen mee doen, zoals: bellen, internetten, appen, foto’s en video’s maken en games spelen. Budget smartphones zijn wel wat minder snel dan duurdere modellen, dus echt zware apps gebruiken gaat meestal niet zo goed. Denk aan uitgebreide videobewerking of 3D-games spelen.

Android of iPhone

Een smartphone werkt niet zonder een besturingssysteem. Je kunt kiezen voor een iPhone van Apple met het besturingssysteem iOS of smartphones met Android van alle andere merken. Windows is al een poosje niet meer op de markt voor smartphones.
Zowel iOS als Android zijn gebruikersvriendelijk, maar er zijn simpelweg geen budget iPhones te koop. De enige mogelijkheid om aan een iPhone met een schappelijke prijs te komen, is een ouder type nemen, zoals de iPhone 6S van rond de €250.
Een refurbished iPhone kopen is ook een optie. Refurbished smartphones zijn tweedehands mobieltjes die helemaal zijn opgeknapt, zodat ze bijna als nieuw zijn. Ook hier gaat het meestal om oudere modellen. Je leest meer over refurbished hier.

Belangrijke eigenschappen

Of het nou gaat om een dure of een goedkope smartphone, er zijn een aantal eigenschappen waar je goed op moet letten:

Scherm - Op een groter scherm kun je makkelijker kijken, lezen en typen. Kies daarom voor een smartphone van 6 tot 7 inch (15 tot 17,5 cm) als je het bedieningsgemak belangrijk vindt. Neem je vaak je smartphone mee onderweg in je zak, dan is een iets kleiner formaat van 5 inch soms wat handiger.
De resolutie -het aantal beeldpunten- is belangrijk voor een goed beeld. Tegenwoordig hebben ook budget smartphones een resolutie die hoog genoeg is om goed foto’s en video’s te bekijken.

Geheugen - Nodig voor het opslaan van foto’s, video’s en apps. Een te klein geheugen zit sneller vol dan je denkt, dus minimaal 32 GB is aan te raden. Een ingebouwde geheugenkaartlezer is ook handig, zodat je met een los geheugenkaartje het geheugen kan uitbreiden.

Camera’s - De beeldkwaliteit van de camera’s op moderne budget smartphones is goed genoeg voor gewone kiekjes thuis en op vakantie. Smartphones onderscheiden zich graag met het aantal camera’s op de achterkant. Meer camera’s betekent meer verschillende lenzen voor het maken van foto’s en video’s op diverse afstanden.

Extra - Smartphones onderscheiden zich ook van elkaar door extra onderdelen en mogelijkheden. Met een NFC-chip bijvoorbeeld kun je contactloos en dus makkelijk betalen in de winkel.

Veel budget smartphones zijn niet klaar voor het 5G netwerk. Dat is eigenlijk niet zo’n probleem, want met 4G kun je de komende jaren nog prima toe op internet. Zie het artikel 5G: kan ik daar wat mee? | PlusOnline
Dual sim houdt in dat je twee telefoonnummers op een smartphone kan gebruiken. Je leest in dit artikel wat de voordelen daarvan zijn.

Met of zonder abonnement?

Het is verleidelijk om op een van de vele aanbiedingen van smartphones met een abonnement in te gaan. Toch ben je met een abonnement meestal duurder uit dan wanneer je zelf een losse smartphone koopt met een sim-only abonnement. Dat kan tientallen euro’s per jaar schelen. Bovendien zijn sim-only abonnementen vaak flexibeler dan abonnementen inclusief smartphone. Als je niet veel belt en alleen met wifi internet, is een prepaid simkaart ook een mogelijkheid.

Een handig overzicht van goede budget smartphones vind je op Top 10 Budget - Belsimpel