Je smartphone en tablet updaten: dit moet je weten

Tablet updaten
Getty Images

Het is belangrijk om je smartphone of je tablet regelmatig te updaten. Waarom, wanneer en andere vragen beantwoordt PlusOnline in dit artikel.

Update is de Engelse term voor een vernieuwde versie. Dat kan om informatie gaan, apparaten, maar ook programma’s of software. Als je spreekt over het updaten van je smartphone of tablet, gaat het eigenlijk over het vernieuwen van de software en niet de smartphone of tablet zelf.

De belangrijkste software op een smartphone of tablet is het besturingssysteem. Voor de iPhone en iPad is dat iOS. Voor Android apparaten is dat Android. Daarnaast gebruik je ook nog apps op mobiele apparaten. Voor beide soorten software zijn er regelmatig updates.

Hieronder hebben we het over een smartphone. Je kunt daar ook gewoon tablet lezen. Deze apparaten werken grotendeels hetzelfde.

Waarom moet je updaten?

Updaten betekent dat je een nieuwere versie van software installeert. Er komen regelmatig nieuwe versies van programma’s uit, omdat programma’s nooit helemaal af zijn.

Soms worden er problemen ontdekt die moeten worden verholpen. Bijvoorbeeld omdat de software te traag werkt of er zelfs mee ophoudt. Soms worden er beveiligingsproblemen gevonden. Dat biedt hackers en gevaarlijke software op internet de kans om je smartphone binnen te dringen en zelfs over te nemen. Dan kunnen belangrijke persoonlijk gegevens gestolen worden. De updates hiervoor worden beveiligingsupdates genoemd. Vooral de beveiligingsupdates voor het besturingssysteem iOS en Android zijn erg belangrijk.

Er zijn ook updates die nieuwe mogelijkheden toevoegen aan een programma. Deze worden voor gewone apps regelmatig uitgebracht. Bij de ene app is dat wat vaker dan de andere. Dat bepaalt de maker van de app en is mede afhankelijk van hoe uitgebreid de app is. WhatsApp bijvoorbeeld krijgt meer updates dan een simpele calculator app.

Ook voor iOS en Android komen er updates uit met verbeteringen en nieuwe mogelijkheden. Dat gebeurt wat minder vaak dan voor apps. Soms een keer in het half jaar, soms een keer in het jaar. Deze updates brengen vaak flinke veranderingen met zich mee, die je overigens niet allemaal direct op je scherm terugziet. Sommige aanpassingen zitten verborgen onder de motorkap. Dit soort updates zijn zo ingrijpend dat ze meteen het besturingssysteem naar een nieuwe versie tillen. Bijvoorbeeld van Android versie 11 naar 12.

Om welke update het ook gaat, het is altijd belangrijk ze tijdig te installeren. Vooral wanneer het gaat om beveiligingsupdates.

Moet ik apps zelf updaten?

Veel apps staan al ingesteld op automatisch updaten. In sommige gevallen gaat dat updaten zelfs  ongemerkt. In andere gevallen zie je een melding in de vorm van een cijfer bij de app of bij de app store van je smartphone. Je moet dan de app store openen en daar een of meer updates voor de apps op je smartphone laten installeren. Dat gaat gewoonlijk wel vrij snel.

Hoe je ziet dat er een update voor een of meer apps is en hoe je deze installeert zie je in de onderstaande video’s:

Voor iPhone:

Voor Android (hou er rekening mee dat er verschillende Android-types zijn die in details afwijken):

Ik krijg de boodschap dat de app die ik wil downloaden of updaten niet werkt met mijn versie van iOS of Android. Wat betekent dat?

Apps zijn afhankelijk van het besturingssysteem op je smartphone -Android of iOS- om te werken. Het besturingssysteem zorgt voor de communicatie tussen de app en de smartphone. Makers van apps proberen altijd hun app zo goed en actueel mogelijk te houden. Daarbij gaan ze vaak uit van de meest recente mogelijkheden van een besturingssysteem. Dat betekent meestal wel dat ze met een ouder besturingssysteem niet meer te gebruiken zijn. Daarom krijg je de waarschuwing dat het besturingssysteem niet de juiste versie heeft.

Bij apps in de app store bij je smartphone staat altijd bij de details welke versie van het besturingssysteem er minimaal op je smartphone moet staan

Systeemeisen app
Alex Wit

Hoe kan ik het versienummer van mijn besturingssysteem zien?

De gegevens van het besturingssysteem, waaronder de versie, kun je terugvinden bij de instellingen. In de onderstaande video zie je hoe je de versie vindt.

Voor iPhone:

Op een Android smartphone kan het in details verschillen. Bij jouw smartphone kun je bijvoorbeeld direct op Instellingen tikken in plaats van dat je eerst het scherm omlaag moet slepen. In grote lijnen werkt het zo:

Kun je altijd blijven updaten?

Je zou misschien verwachten -en ook hopen- dat je nieuwe updates kan downloaden en installeren zolang je wilt, maar dat is niet het geval. Het aantal updates wordt voor een deel beperkt door de eisen die aan de apparatuur worden gesteld. Zoals hoe snel de smartphone werkt en hoeveel geheugen erin zit.
Nieuwere versies van de besturingssoftware en apps vragen vaak steeds meer van de smartphone, zodat op een gegeven moment je mobiel te oud is om nog met de nieuwste software te werken. Om dezelfde reden kun je bijvoorbeeld met Windows 11 niet meer werken op een pc van 12 jaar oud.

Producenten van smartphones beperken daarnaast ook altijd het aantal mogelijke updates zonder direct te kijken naar of de apparatuur het nog wel aankan. Dit heeft een commerciële reden. In de loop van de tijd kun je hierdoor steeds minder apps op je smartphone gebruiken, omdat het besturingssysteem niet meer de juiste versie heeft. Dat maakt het onaantrekkelijker om je huidige smartphone te blijven gebruiken. Met enige zachte dwang word je dan richting de koop van een nieuwe smartphone geduwd.
Het is overigens vaak nog wel mogelijk om hele essentiële beveiligingsupdates op een oudere smartphone te installeren.

Ik heb weleens gehoord dat er problemen waren door een update van het besturingssysteem. Klopt dat?

Er kan met alle software weleens wat misgaan, dus ook met een nieuwe versie van een besturingssysteem. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het kan soms gebeuren. Het gaat bij problemen meestal om een grote update van Android of iOS waarbij er veel wordt aangepast. Bij de kleinere updates, zoals voor beveiliging, komt dit probleem bijna nooit voor.

Het is dan ook verstandig kleinere updates, zeker die met beveiligingsverbeteringen, zo snel mogelijk te installeren. Bij een grote update kan het verstandig zijn even een paar dagen te wachten tot duidelijk is dat er geen problemen mee zijn.

Als er iets mis met is met een belangrijke nieuwe versie wordt dat snel duidelijk na het uitbrengen, omdat er miljoenen mensen zo’n update installeren. In dat geval zal de producent van de update ook snel een verbeterde update uitbrengen.

Moet ik bij het updaten van het besturingssysteem de smartphone eerst aansluiten op de lader?

Het is inderdaad verstandig om bij het installeren van een nieuwe update van het besturingssysteem van de smartphone (iOS of Android), de smartphone op de lader aan te sluiten. Zo voorkom je dat je smartphone zonder stroom komt te zitten tijdens het installeren. Het verstoren van een update kan er namelijk voor zorgen dat je smartphone niet meer goed werkt daarna. Bij iPhones was het zelfs lange tijd verplicht om eerst het toestel met de lader te verbinden voor het updaten. Deed je dat niet, dan kon je de update niet installeren.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je smartphone een volle accu heeft voordat je het besturingssysteem gaat updaten.

Maakt het uit of ik update met wifi of 4G/5G?

Voordat een nieuwe update geïnstalleerd wordt, moet je die eerst downloaden van internet. Dat gaat dus ten koste van je internetbundel als je 4G/5G gebruikt. Als je daarbij over de limiet komt, kost het je extra geld. Aangezien sommige apps en zeker besturingssystemen aardig groot zijn, kan dat sneller gebeuren dan je denkt.

Het is dus het beste om zoveel mogelijk te updaten via een gratis wifi netwerk. Doe dat voor de veiligheid wel via een met een wachtwoord beschermd netwerk. Als je niet te lang wilt wachten, kun je dit het beste thuis doen, waar de wifi meestal het snelst is.
Let in het bijzonder op wanneer je op vakantie gaat, zeker buiten de EU. Daar kost over de limiet van je internetbundel gaan je extra veel geld. Het verstandigst is om thuis voor vertrek zoveel mogelijk je besturingssysteem en je apps te updaten. Zet daarna voor je reis automatisch updaten uit.

De optie voor automatisch updaten van het besturingssysteem staat gewoonlijk bij de andere opties voor het updaten. Zie hiervoor de video’s bij Waar zie ik de updategegevens van mijn besturingssysteem?

Je kunt ook het automatisch updaten van apps uit- of aanzetten.

Op een iPhone:

•    Tik op Instellingen.
•    Tik op App Store.
•    Zet het schuifje achter Updates of Automatische updates uit of aan.

Op een Android smartphone werkt het in grote lijnen zo:

•    Tik op Play Store.
•    Tik rechtsboven op je accountnaam.
•    Tik op Instellingen.
•    Tik op Netwerkvoorkeuren.
•    Tik op Apps automatisch updaten.
•    Geef je voorkeur op.
•    Tik op Klaar.

Waar zie ik de updategegevens van mijn besturingssysteem?

Om te zien of er een nieuwe update van je besturingssysteem is en waar je die downloadt en installeert, kun je de onderstaande video’s bekijken. Controleer voor het werkelijk installeren van een update altijd de instructies in de handleiding bij je smartphone, omdat dit per toestel kan verschillen.
Zorg er in ieder geval voor dat voor het updaten, de accu van je smartphone vol is en/of je smartphone aangesloten is op de lader. Volg de instructies op het scherm en zet nooit je smartphone uit tijdens het installeren. 

De updategegevens van het besturingssysteem op een iPhone:

Op een Android smartphone kan het bekijken van de updategegevens in details verschillen. Bij jouw smartphone kun je bijvoorbeeld direct op Instellingen tikken in plaats van dat je eerst het scherm omlaag moet slepen. In grote lijnen werkt het zo:

Moet ik bij het kopen van een nieuwe smartphone nog rekening houden met updates?

Waar de meeste mensen niet bij stilstaan, is dat je geen onbeperkte hoeveelheid updates krijgt bij je smartphone. En als je geen updates meer krijgt, wordt het steeds lastiger je smartphone veilig te houden. Ook kun je steeds minder apps gebruiken. Apps worden namelijk ook regelmatig ge-update. De nieuwere versie van zo’n app kan dan vaak alleen maar werken met een besturingssysteem dat nieuw genoeg. Als de versie van het besturingssysteem te oud is, werkt de app gewoon niet meer op je smartphone.

Reden genoeg dus om bij de aankoop van een smartphone te kijken naar hoeveel updates je maximaal kan verwachten in de toekomst en tot in welk jaar. Dit lees je bij de eigenschappen van een smartphone op een website als bijvoorbeeld Belsimpel.nl. Tel bij de aangegeven einddatum gemiddeld een jaar op en je weet hoelang je de smartphone nog wel veilig en goed kan gebruiken.

Belsimpel updates
Alex Wit

Ook belangrijk is hoe vaak er updates worden uitgebracht voor de smartphone. Bijvoorbeeld twee keer per jaar is een stuk beter dan een keer in de twee jaar. Als het updatebeleid wordt beoordeeld als goed, zit je op dit gebied gebeiteld.

Het is verstandig bij de aankoop van een smartphone ook te kijken naar het eerste jaar van uitbrengen. Als dat bijvoorbeeld drie jaar geleden is, heb je al te maken met een besturingssysteem dat verouderd is en zijn er al wat updates verbruikt. Dat betekent in de praktijk dat je misschien goedkoper uit bent bij het kopen van de smartphone, maar dat hij ook een stuk minder lang mee zal gaan.

Ben je van plan na het aflopen van de abonnementsperiode bij je smartphone weer een nieuwe te kopen, dan is het updatebeleid en de versie van het besturingssysteem minder belangrijk. Je krijgt dan tenslotte bij de nieuwe smartphone automatisch een nieuwer besturingssysteem plus nieuwe updates.
Ga je de smartphone maar heel weinig gebruiken en heb je geen behoefte aan veel apps, dan hoef je ook niet zo uitgebreid te kijken naar de versie en het updatebeleid.

Auteur