Opspraak rond buurtapp Nextdoor

Samen met je buren de wijk in de gaten houden middels de besloten buurtapp Nextdoor; een handig en veilig netwerk zou je denken. Uit onderzoek van de Radar is echter gebleken dat de app niet zo 'besloten' is als het lijkt. Zo kan iedereen die maar wil toegang krijgen tot gegevens uit een buurt, ook kwaadwillenden. Wat is hier aan de hand?

Bij het gebruik van de buurtapp 'Nextdoor' kun je onbedoeld gevoelige informatie openbaar maken voor inbrekers. Een account aanmaken, is namelijk zo gepiept; je hoeft niet eens in de wijk te wonen. Je loopt simpelweg een wijk in, zet je GPS-locatie aan en vult een in de buurt gevestigd adres in. Vervolgens heb je inzicht in gegevens van de huiseigenaren en zie je bijvoorbeeld wie er op vakantie is in de wijk.

NAW-gegevens

Naast het gebruiken van de GPS-locatie, is er een nog eenvoudigere manier om lid te worden. Dit kan volgens applicatieontwikkelaar Jerry Hopper ook zonder fysiek een wijk in te gaan. 'Toegang verkrijgen tot een buurt  kan ook vanachter je computer.' Zegt Hopper. 'Als voorbeeld neem ik het Vredespaleis, hof van justitie. Dit vullen we in bij ''adres'' om toegang te krijgen tot de app. Ook de locatie nemen we over. Het zijn standaardgegevens die je uit Google Maps kan halen. En voilà! Het kost nog geen 5 minuten en ik kan het hele adresboek met NAW-gegevens van de buurtgenoten bekijken.'

Datalek

'Wat Jerry Hopper aantoont, is vermoedelijk een datalek,' zegt Esther van Crabbendam, woordvoerder van Bits of Freedom. Dit is een stichting die waakt over privacybescherming. 'Als zoiets gebeurt, moeten bij een bedrijf alle alarmbellen afgaan en moeten ze in actie komen om gebruikers te beschermen. Je moet ervoor zorgen dat gegevens van gebruikers niet op straat liggen.'

Reactie Nextdoor

Er zijn tientallen klachten en vragen binnengekomen over de Nextdoor-app bij de Autoriteit Persoonsgegevens, toezichthouder op het verwerken van persoonsgegevens. Nextdoor heeft inmiddels gereageerd op het onderzoek van Radar en zegt dat de werkwijze die Radar getoond heeft inmiddels niet meer mogelijk is.

Zelf kennismaken met het sociale netwerk van Nextdoor kan via deze link: https://nextdoor.nl/.

Bron(nen):