Sharenting: delen van kinderfoto’s kan risicovol zijn

Getty Images

In dit moderne, digitale tijdperk delen (groot)ouders vaak vol trots foto’s van de kinderen. Dat is echter niet zonder risico. Wat kan er gebeuren bij ‘sharenting’?

Tegenwoordig staan kinderen al vanaf jongs af aan met foto’s op het internet, dit is het geval bij 80% van de kinderen onder de twee jaar. Het is logisch dat ouders of grootouders trots zijn op hun (klein)kind en dit met de buitenwereld willen delen. Het delen van je (klein)kind wordt dan ook wel ‘sharenting’ genoemd. 

Misbruik van kinderfoto’s

Het plaatsen van foto’s van je kind of kleinkind lijkt heel onschuldig, maar dat is het niet altijd. Iedereen op het internet kan foto’s van andere mensen opslaan en hier misbruik van maken. Dit mag officieel natuurlijk niet zonder toestemming, maar het gebeurt toch best vaak. Op deze manier kan een foto opeens in de verkeerde handen vallen en in een bepaald circuit komen wat je helemaal niet wil. Veel van wat de politie ophaalt qua ‘kinderporno’ betreft eigenlijk foto’s van de kinderen van derden.

Maar misbruik kan ook op andere manieren. Bijvoorbeeld in advertenties en reclames. De foto’s en je gehele account worden namelijk gescand door bedrijven en de informatie die ze hieruit halen gebruiken ze dan voor gerichte reclames en advertenties. Dit lijkt op zich nog niet heel erg, maar hierbij worden de foto’s ook opgeslagen en kunnen ze later gebruikt worden. Zo kan je bijvoorbeeld dan opeens de foto’s van een (klein)kind tegenkomen in een tijdschrift of brochure. Zonder dat je ooit toestemming gaf!

Ten derde is er het risico van identiteitsfraude. Mensen misbruiken dan de informatie van je (klein)kind en vragen hier bijvoorbeeld een uitkering mee aan.

Bedenk: foto’s op het internet zijn permanent!

Als je eenmaal iets op het internet geplaatst hebt, dan is het er heel lastig af te krijgen. Ondanks dat je een foto later misschien verwijdert hebt, blijft hij vaak te vinden via Google. Foto’s worden door systemen toch vaak opgeslagen in de cache en kunnen later terugkomen. Bij Facebook kan je bijvoorbeeld makkelijk foto’s van anderen voor eigen gebruik opslaan. Hierdoor kan je de foto misschien verwijderd hebben, maar anderen die wellicht kwaad in de zin hebben kunnen je foto ook lokaal opslaan en dan opnieuw uploaden en verspreiden.

Ons advies? Sharenting kan best, maar scherm je social media goed af, zodat alleen je eigen vrienden en kennissen de foto kunnen zien. En post er geen gigantische hoeveelheid. Een paar geweldige, sprekende foto’s zeggen vaak meer dan 20 matige kiekjes.

Auteur