Pas op voor babbeltrucs: dit zijn de nieuwste smoezen

Getty Images

Criminelen blijven nieuwe manieren verzinnen om binnen te komen. Wij zetten de laatste brutale trucs en smoezen op een rij, plus tips van de politie. Vaak slaan de ‘babbelaars’ toe in een bepaalde regio en trekken dan snel verder, om de pakkans te verkleinen.

Uit een onderzoek van ouderenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat een kwart van de 1300 ondervraagden weleens te maken heeft gehad met een babbeltruc, een smoes van criminelen om binnen te komen en daarna toe te slaan. Die criminelen lijken steeds creatiever en brutaler te worden. Daarom een greep uit de nieuwste smoezen.

'We komen bloed prikken’

Een hondsbrutale truc: nep-verpleegkundigen die bloed komen prikken. Terwijl de één écht bloed prikt, gaat de ander op strooptocht door het huis. Er was eerst een bende in Brabant
actief, later in Utrecht en rond Amsterdam. Inmiddels zijn er beelden van de daders vertoond bij Opsporing Verzocht en zijn geen nieuwe gevallen meer gemeld. Maar er zijn bij het ter perse gaan van dit nummer nog geen arrestaties gedaan. Ook gehoord, in Roelofarendsveen: ‘We komen cholesterol meten’. Maar daar duwde de 91-jarige bewoonster de oplichters de deur uit. Even later zijn twee verdachten (vrouwen van 23 en 27 jaar) aangehouden. 

Wat te doen?
Instanties die écht bloed komen prikken of iets anders komen meten bij mensen thuis, zullen altijd eerst een afspraak maken. Deze verpleegkundigen staan nooit plotseling voor uw deur. Staat er plots toch een bloedprikker voor de deur? Laat deze dan niet binnen. Neem contact op met de politie. Als er nog een kans is de daders aan te houden, bel dan 112, bestaat die kans niet (meer), bel dan 0900-8844.

‘Ik heb een pakketje voor u’

Een man belde aan bij woningen in en rondom Doetinchem en deed zich voor als pakketbezorger. Hij vroeg slachtoffers een euro te pinnen en ontfutselde hen zo de bankgegevens. Daarna is bij één gedupeerde meer geld van de rekening afgeschreven.

Wat te doen?
Verwacht u geen pakketje? Pin dan niet aan de deur. Twijfel over een bezorger? Neem dan contact op met de politie.

‘U hebt bedwantsen’

Gesignaleerd in Wageningen. Een ‘bestrijdingsbedrijf’ maakt na een speurtocht met een hond bekend dat er bedwantsen in huis zijn. Daarom moet de temperatuur in de kamer opgestookt worden tot meer dan 45 °C, ‘want dat overleven de beestjes niet’. Het bedrijf kan dit direct doen. Na de eerste kamer blijken de bedwantsen uiteraard in nog meer kamers te zitten. En dan volgt een gepeperde rekening.

Wat te doen?
Hier was er een speurhond die bedwantsen kon ruiken en ging blaffen. Dat is een zeer ongebruikelijke methode. Bedwantsen kun je niet alleen ruiken (ze scheiden een weeïge zoete geur af), ze zijn met het blote oog te zien. Ga niet zomaar in zee met een bestrijdingsbedrijf: vraag liever een second opinion.

‘Ik heb een lekke band’

Iemand belt aan. Zijn auto, die voor uw deur staat, heeft een lekke band. En terwijl u braaf meeloopt om te kijken of u kunt helpen, sluipt een handlanger het huis in, op zoek naar kostbaarheden. Dit is onder meer gesignaleerd in Vught en omgeving.

Wat te doen?
Loopt u toch mee? Sluit de voordeur altijd achter u. En uiteraard bent u niet verplicht om te helpen. Neem eventueel contact op met de politie.

‘Dat is dan €1480 in plaats van €14,80’

In Renkum gingen enige tijd verschillende verkopers langs de deur die voor veel te veel geld spullen aanboden en loodgieters die voor veel te veel geld klusjes in huis deden. En soms waren ze wat creatief bij het afrekenen. Bij het pinnen bleek achteraf een komma net verkeerd te staan, zodat gedupeerden niet €14,80 maar €1480 afrekenden.

Wat te doen?
Volgens de politie is dit ‘strafrechtelijk gezien lastig’. Iemand heeft immers zelf besloten om tot de koop over te gaan. U kunt een poging wagen bij de bank om het geld terug te laten boeken.

‘Er is iets mis met de waterleiding’

In ’s Gravendeel liepen twee keurige heren rond die beweren een waterleiding geraakt te hebben. Of ze even naar binnen mochten om te controleren of er geen waterschade was. Als ze binnen zijn slaan ze toe. In Capelle aan den IJssel beweerde een oplichter de waterleidingen te gaan vervangen. Eenmaal binnen nam hij voor €60.000 aan sieraden mee. De politie is nog op zoek naar getuigen.

Wat te doen?
Meestal staan zulke instanties niet onaangekondigd voor de deur. Vraag altijd legitimatie en eventueel of ze later terug kunnen komen, nadat u bij de betreffende maatschappij hebt geïnformeerd of er medewerkers bij u moeten zijn. Twijfel? Neem dan contact op met de politie.

‘We hebben een bosje bloemen/taart van de Zonnebloem’

Al lang een populaire truc, die nog steeds gebruikt wordt. Meestal door duo’s en vaker door vrouwen dan door mannen. Ze bellen aan met de smoes dat je bloemen of een taart krijgt, omdat je de oudste bewoner in de wijk bent. Er is ook een variant: ze zijn voor de buren. Eenmaal binnen willen ze de taart graag met u aansnijden of de bloemen in een vaas zetten. Praatje maken. Tijdrekken. Terwijl de één u afleidt, slaat de ander haar slag en gaat op zoek naar waardevolle spullen, geld en bankpasjes.

Wat te doen?
Doe niet zomaar open, gebruik een kierstandhouder of sta mensen via een raam te woord. En als u de deur toch opent: laat de aanbieders niet zomaar binnen. Vraag legitimatie en neem de cadeaus
bij de voordeur aan. Soms glipt een van beiden ongemerkt toch naar binnen omdat de deur niet direct dichtgaat. Let erop dat u die altijd sluit! Besluit u een vreemde toch binnen te laten, sluit dan zelf de deur achter hem/haar.

‘Au! Ik ben gevallen’

Niet alleen bij mensen thuis, maar ook op straat worden babbeltrucs gebruikt. In Cuijk ligt een vrouw kermend van de pijn naast haar fiets. Iemand schiet te hulp en zet daarom haar eigen fiets even aan de kant. Met een tas in de fietsmand. Even later gaat het wel weer en de gevallen vrouw strompelt verder. Ondertussen heeft een handlanger de tas van de behulpzame voorbijganger gepikt. Volgens de politie gaat het om Oost-Europese bendes die enige weken op rooftocht zijn en daarna weer verder trekken.

Wat te doen?
Blijf altijd alert. Als iemand overduidelijk om hulp vraagt, is dat natuurlijk lastig, maar volgens de politie is enige achterdocht vaak gepast.

‘Ik ben monteur en kom voor de verwarming’

Een klassieke truc die helaas nog steeds wordt gebruikt, zoals onlangs in Krabbendijke en Bruinisse. Een nepmonteur zegt dat-ie voor de verwarming komt en gaat eenmaal binnen op strooptocht.

Wat te doen?
Monteurs komen meestal niet zomaar langs. Laat iemand niet zomaar binnen, vraag legitimatie en informeer desnoods bij het bedrijf waar hij of zij vandaan zegt te komen. Bij twijfel: neem contact op met de politie.

‘We hebben een nieuwe bankpas/creditcard voor u’

Ook een klassieker. Na een telefoontje dat de bankpas of creditcard aan vervanging toe is, staat er even later iemand ‘van de bank’ voor de deur. Met een nieuwe pas. De oude pas willen ze innemen en soms ook ‘scannen’. Onder meer gesignaleerd in Utrecht.

Wat te doen?
Banken en creditcardmaatschappijen laten nooit zomaar pasjes bezorgen. Die versturen ze per post of je krijgt een afhaalbericht. Staat er iemand voor de deur die beweert van de bank of een creditcardmaatschappij te zijn? Neem contact op met de politie.

‘Kunnen we wat geld lenen?’

Een heel gewiekste truc! Het tv-programma Kruispunt besteedde er onlangs aandacht aan. Een vrouw wordt bij haar huis aangesproken met haar naam. Ze kent de oplichters niet, maar zij beweren haar te kennen uit het kerkblad en uit dezelfde streek te komen. Er volgt een gezellig gesprek. Mevrouw serveert zelfs koffie. Bij het weggaan zeggen de bezoekers dat ze hun bankpasjes kwijt zijn. Of ze iemand kent van de Luchtmacht, want daar kunnen ze het wel lenen. Nee, ze kent niemand van de Luchtmacht. Zou zij dan misschien…? Mevrouw besluit het stel €150 te lenen. Zondag, na de kerkdienst, zal ze het geld terug-krijgen. Een dorpsgenoot werd op dezelfde dag op bijna dezelfde manier 200 euro afgetroggeld.

Wat te doen?
Leen geen geld uit aan vreemden, geef het signalement van degene die erom vraagt, zo snel mogelijk door aan de politie.

Handige hulpmiddelen

Kierstandhouder
Met een kierstandhouder kunt u de voordeur op een kier opendoen terwijl deze toch op slot blijft. Het nadeel van veel kierstandhouders is dat ze bij het sluiten een extra handeling vragen. En dat wordt weleens vergeten.

(Digitale) deurspion
Met een deurspion kun je zien wie er voor de deur staat, zonder de deur open te doen. Tegenwoordig zijn er op veel plaatsen (bouwmarkten bijvoorbeeld) digitale deurspionnen verkrijgbaar. Die kosten meestal rond de €100 en bieden de mogelijkheid om een foto en/of video te maken van de degene die voor de deur staat.

Verlichting
Laat goede verlichting maken bij de voordeur, zoals lampen die aanspringen bij beweging. In het donker heb je niet zoveel aan de kierstandhouder en de (digitale) deurspion.

Politie: ‘112, daar vang je boeven mee!’

Sybren van der Velden, Projectleider Woninginbraak en Heling
“Per jaar registreren we 1000 aangiftes van babbeltrucs, terwijl we ervan overtuigd zijn dat het veel vaker voorkomt. Daarom ons advies: als je ziet dat er een bende actief is en er bestaat een pakkans, bel dan 112, want daar vang je boven mee. Is die kans er niet meer dan is 0900-8844 het geschikte nummer. Ben je al slachtoffer geworden van een babbeltruc? Doe dan altijd aangifte. Veel gedupeerden doen dat niet, omdat ze zich ervoor schamen. Ze hebben de daders zelf binnengelaten, dus ‘hoe kon ik zo stom zijn?’

Maar slachtoffers moeten zichzelf niets verwijten, de daders zijn namelijk heel gehaaid. Ze zijn gespecialiseerd in babbeltrucs en doen dus niets anders; ze breken niet in en plegen geen roofovervallen. Ze praten zichzelf op allerlei manieren naar binnen en slaan dan toe. En ze zijn gewetenloos. Soms doen ze zich zelfs voor als agenten en bellen aan met de vraag: ‘Waar verbergt u uw kostbaarheden? Want er zijn criminelen actief, dus we willen weten of ze wel veilig liggen.’ Ze maken pasjes na, verzinnen steeds een ander verhaal, weten soms persoonlijke dingen over het slachtoffer en richten zich heel nadrukkelijk op ouderen. Daar valt meer te halen en is de pakkans kleiner, doordat ouderen vaak geen goed signalement kunnen geven. Ze hebben geen specifieke uiterlijke kenmerken en zijn van alle leeftijden. Maar meestal werken ze in duo’s, vaak met een vrouw erbij om extra vertrouwen te wekken.

Het is dus meer de situatie die alarmerend zou moeten zijn: iemand staat plotseling voor de deur en komt ongevraagd iets doen, vraagt hulp of biedt zomaar iets aan. Blijf dus alert, laat niemand zomaar binnen, gebruik een kierstandhouder of nog beter: een digitale deurspion met camera. Bij de politie hebben we het druk en dat betekent dat we niet overal direct op kunnen reageren. Maar babbeltrucs zien wij als een high impact crime en ze krijgen ‘prio 1’. Dat betekent dat we daar direct en met spoed op reageren om de pakkans zo groot mogelijk te maken.

Als iemand aangifte doet na een babbeltruc, komen we áltijd langs en starten een onderzoek. Misschien zijn er vingerafdrukken, camerabeelden of andere sporen. Dat zijn allemaal puzzelstukjes die ons kunnen helpen deze daders op te pakken. En als dat lukt, is dat niet voor niets. We zien dat de strafeisen steeds steviger worden. Sinds kort zijn de straffen voor ‘babbelaars’ zelfs gelijkgeschakeld aan een woninginbraak. Onlangs verdween een duo nog voor jaren achter slot en grendel.”

Auteur