In 2024 ruim 8.000 meldingen van nepagenten aan de deur

De babbeltruc waarbij criminelen zich voordoen als politieagent blijft springlevend: in het eerste halfjaar van 2025 zijn al bijna net zoveel meldingen gedaan als in heel 2024. Reden voor politie, Omroep MAX en de politie starten daarom in juli 2025 met een landelijke waarschuwingscampagne. Met tv-spotjes, radio, deurstickers én flyers moeten helpen om alert te blijven.
Reden voor politie, Omroep MAX en de politie starten daarom in juli 2025 met een landelijke waarschuwingscampagne. Met tv-spotjes, radio, deurstickers én flyers moeten helpen om alert te blijven.
Meer dan 6.000 meldingen in een half jaar
Volgens cijfers van het Landelijk Meldpunt Oplichting waren er in heel 2024 ruim 8.000 meldingen van zogenaamde ‘nepagenten aan de deur’. In de eerste zes maanden van 2025 staat de teller al op 6.496. “Een alarmerende stijging,” noemt Jan Slagter het in de uitzending Bar Laat, waarin hij als ‘hoeder van de ouderen’ pleit voor herhaling en voorlichting. Niet alleen Omroep MAX, maar ook andere omroepen zijn daarom aangesloten bij de nieuwe campagne. Die is op 11 juli gestart met de slogan: Is het een nepagent, of is het oké? Check het via 112!
Daarnaast verspreiden wijkagenten en bibliotheken flyers en deurstickers met de tekst:
“Nee, geen huisbezoek voor het ophalen van geld, bankpassen en/of sieraden.”

Die sticker – ontworpen door het Politie Informatie Punt (PIP) in Oost-Nederland – werkt dubbel: ze maakt bewoners weerbaarder én schrikt oplichters af.
Aanhouding in Borculo: alertheid werkt
Dat alert zijn echt kan helpen, bleek op 18 juni 2025 in Borculo. Daar wist een oudere vrouw dankzij de informatie van haar kleindochter de babbeltruc te doorzien. Ze schakelde direct de politie in, die vier nepagenten op heterdaad aanhield. Deze groep was goed georganiseerd, met kleding die leek op echte politie-uniformen, portofoons en een geënsceneerd verhaal. Volgens de politie maken dit soort bendes gebruik van strakke draaiboeken. In sommige gevallen worden slachtoffers zó onder druk gezet dat ze zelfs hun sieraden afgeven terwijl ze nog om hun vingers zitten.
Wat kunt u zelf doen tegen nepagenten
De politie benadrukt: echte agenten vragen nooit om contant geld, pinpassen of sieraden. Wordt u toch benaderd door iemand die zich als agent voordoet? Doe dan het volgende:
Aan de telefoon
- Hang op bij twijfel
- Bel 0900-8844 of in spoed 112 om te controleren of het klopt
- Geef nooit informatie of bankgegevens
Aan de deur
- Doe niet zomaar open.
- Vraag om legitimatie met personeelsnummer.
- Controleer het bewijs op echtheidskenmerken.
- Bel bij twijfel altijd 112.
Lees hier meer over babbeltrucs.
Heeft u de sticker of flyer nog niet? Vraag ernaar bij uw lokale wijkagent of bibliotheek. Ze zijn gratis beschikbaar.

