Zes tips tegen vallen

Een valpartij kan ernstige gevolgen hebben. Wat kunt u doen om de kans op een valpartij te verkleinen?

1. Draag goede schoenen

Schoenen met stroeve zolen en een niet al te hoge hak bieden de meeste steun. Daarbij zijn schoenen met een vetersluiting beter dan open schoenen. Deze hebben een betere pasvorm en omsluiten de voet beter, met name op de wreef en aan de zijkant. Koop schoenen nooit te groot: een goede schoen is ongeveer 10 millimeter langer dan de langste teen.

2. Let op bij medicijngebruik

Wees alert op het ontstaan van bijwerking van medicijnen. Slaapmiddelen en rustgevende kunnen bijvoorbeeld zorgen voor sufheid, stijfheid, verwardheid, duizeligheid en spierzwakte. Deze bijwerkingen verhogen de kans op vallen. Raadpleeg daarom direct een arts of verpleegkundige als u merkt dat u er last van heeft.

3. Overweeg een loophulpmiddel

Bent u slecht ter been of heeft u problemen met het houden van uw balans? Maak dan gebruik van een loophulpmiddel, zoals een rollator, looprek of loopstok. Deze zijn ervoor gemaakt om dat beetje extra steun te bieden dat u nodig hebt om niet te vallen. Zorg er wel voor dat deze op de juiste hoogte is afgesteld en oefen met het gebruik van het hulpmiddel.

4. Maak de badkamer veiliger

Zorg voor antislipmatten en goede handgrepen in uw bad of douche. Dit is handig bij het in- en uitstappen en bij het gaan zitten of staan. Ook kan een stabiel instapbankje hulp bieden als de instap in het bad of de douche wat hoog is.

5. Verwijder obstakels

Verwijder zoveel mogelijk obstakels uit uw kamer zodat er voldoende ruimte ontstaat om u (eventueel met loophulpmiddel) te bewegen. Leg liever geen tapijten op uw vloer; een losliggend tapijt nodigt immers uit tot struikelen. Mocht u toch graag een tapijt in uw kamer hebben liggen, bevestig deze dan met een goede antisliplaag of -strips. Denk ook aan snoeren, kranten, handwerk of boodschappen: leg deze niet lukraak op de grond, maar berg ze op zodat u er niet over kunt vallen.

6. Zorg voor een veilige trap

Veel mensen missen de onderste trede van de trap. Ze denken dat ze al beneden zijn, terwijl er eigenlijk nog één trede te gaan is. Zorg daarom voor een goede verlichting op de trap en goed onderscheid tussen trap en vloer. Een fluorstrip of verlichting van de onderste treden bieden hiervoor uitkomst. Ook is een leuning onmisbaar en is het handig om ongestoffeerde treden met een antisliplaag te bekleden.

Bron(nen):
  • www.gezondheid.be; www.veldschoenen.nl; www.vmszorg.nl
Trefwoorden:

8 Comments

Door Ly (niet gecontroleerd) op zo, 1-12-2019 - 19:57

Waar kan je en fluorstrip kopen.

Door MJ.melchers (niet gecontroleerd) op zo, 27-10-2019 - 14:47

Op de onderste traptrede heb ik het veteranen anjertje geplakt, van Max magazine ,werkt perfect

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 2-10-2019 - 15:59

Vitamine D. Tekorten aan voedingsstoffen en met name vitamine D kunnen de kans vergroten. En medicijnen zorgen ervoor dat je voedingsstoffen kwijtraakt. Sommige zorgen ook voor een tekort aan melatonine.

Door A. Reijmerink (niet gecontroleerd) op di, 1-10-2019 - 22:46

Reactie 3a: Overweeg een nieuwe heup, je loopt daarna weer als een kievit.

Door anna.gensoo@cas... (niet gecontroleerd) op di, 1-10-2019 - 13:17

Ja inderdaad, ik heb mijn schouder en elleboog gebroken + diverse kneuzingen, omdat mijn nog jonge kat plotseling met een noodgang achter mij tussen mijn voeten door kwam stuiven. Ik verloor mijn evenwicht, viel plat voorover op mijn houten vloer en raakte met mijn schouder met een klap het lage boomstamtafeltje. Het is nu oktober en ik ben nog steeds in behandeling. De pijn is onvoorstelbaar.

Door A.Kalk (niet gecontroleerd) op di, 1-10-2019 - 09:17

Denk aan Drempelhulpen, die kunnen voorkomen dat je over de drempels kunt struikelen, wat mij al vaak gebeurde. Dat zijn aangepaste rubber stroken, die aan weerszijden van de drempel worden neergelegd.Een ergotherapeut adviseerde mij dat, en liet ze op maat maken. In woningen met nog drempels zouden ze overal geplaatst moeten worden..Mij heeft het voor nieuwe vallen bespaard!

Door Philip (niet gecontroleerd) op ma, 30-9-2019 - 23:19

Ook ouderen kunnen leren vallen.
Leren vallen, bij een sportschool, op een mat, onder leiding van een goede vechtsport leraar.
Het leert je, om niet verkrampt te vallen en, ook heel belangrijk, te voorkomen, dat het hoofd zo min mogelijk de grond raakt.
Een jaar of 30 vechtsporten heeft mij tot nu toe, ben midden 60, behoed voor ernstig letsel bij vallen, los van een gedeukt ego en wat blauwe plekken en schaafplekken, heb ik bij door eigen onvoorzichtigheid geïnitieerde vallen, nooit iets opgelopen.
Naar mijn mening is het voor een deel van de ouderen nog steeds mogelijk om te leren vallen en valbreken en zo, de reflex te ontwikkelen om in ieder geval ernstige verwondingen en breuken te voorkomen.

Door Paulien van der Veen (niet gecontroleerd) op di, 3-10-2017 - 09:21

Mag ik nog een toevoeging doen? Let ook op je huisdieren: ook daar kun je makkelijk over struikelen!