App: sociale media uitgeschakeld tijdens het rijden

Getty Images

Met de gratis app 'Argenta Veilig Onderweg' worden sociale media, e-mail en chatprogramma's geblokkeerd wanneer u in uw auto rijdt. Daarmee wil de bank-verzekeraar haar steentje bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Overal en altijd bereikbaar zijn. Veel mensen zijn verslaafd aan hun smartphone. Zelfs tijdens het rijden kunnen velen hun smartphone niet links laten liggen. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor het rijgedrag.

Gevaarlijker dan alcohol

Een studie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) toonde aan dat het gebruik van uw smartphone een hoger risico oplevert. Wie niet handsfree belt tijdens het rijden, heeft drie tot vier keer meer kans op een ongeval. Bij sms'en of appen (via WhatsApp) is dat zelfs 23 keer. Het gebruik van sociale media is nog gevaarlijker: dat heeft grotere gevolgen dan rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Zo werkt de app

Wanneer u 15 kilometer p/u of sneller rijdt, schakelt de app automatisch sociale media zoals WhatsApp, Facebook en Twitter uit. SMS, surfen en handheld bellen wordt ook onbruikbaar. Handfree bellen en gebruik van de GPS is nog wel beschikbaar. Ontvangt u een oproep? Dan krijgt de beller automatisch een sms'je dat hem laat weten dat u aan het rijden bent en niet kunt opnemen. De tekst van het sms'je kunt u zelf aanpassen via 'Instellingen' in de app 'Argenta Veilig Onderweg'.

Bent u passagier of neemt u de bus, trein of tram? Dan kunt u de passagiersmodus aanzetten. In dat geval werkt uw smartphone zoals altijd, maar echt gezellig is het natuurlijk niet.

De app 'Argenta Veilig Onderweg', ontwikkeld door Apptuning, is gratis te downloaden in de Google Play Store. Er is nog geen versie voor iPhones of Windows-telefoons.

Auteur 
  • Redactie