Veiliger rijgedrag met rijbewijsverzekering

Verkeersveiligheid
Getty Images

Een rijbewijsverzekering zorgt voor een betere verdeling van de verzekeringskosten bij het huren of delen van een auto. Ook zorgt het voor veiliger rijgedrag, betere bereikbaarheid en betaalbaar vervoer voor iedereen.

Dat blijkt uit een onderzoek van financieel dienstverlener Aon, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Verhuurbedrijven en aanbieders van deelauto's, -scooters en -fietsen hebben te maken met veel schade veroorzaakt door onveilig rijgedrag van bestuurders. Het wordt steeds lastiger om deze voertuigen te verzekeren. De winst voor verzekeraars daalt en dat werkt door in de premies en verzekeringsvoorwaarden. Verhuurbedrijven en aanbieders van deelvoertuigen kunnen die stijgende kosten niet altijd doorberekenen aan hun klanten.

Bij een rijbewijsverzekering wordt de aansprakelijkheid verlegt van de eigenaar naar de bestuurder. De rijbewijsverzekering dekt de schade aan het gehuurde of gedeelde voertuig plus de schade die het voertuig heeft veroorzaakt bij anderen. Veilige rijders gaan een lagere premie betalen dan brokkenpiloten. Het idee om afgerekend te worden op het eigen rijgedrag, sprak 75 procent van de respondenten in het onderzoek aan. Ook verwacht dertig procent van de respondenten dat zij veiliger gaan rijden als hun premie door het rijgedrag wordt bepaald.

Bron:  aon

Auteur