Zelfvertrouwen in het verkeer

Getty Images

Om de verkeersjungle van nu veilig te doorkruisen moeten fietsers stevig in de schoenen staan. Dat vergt zelfvertrouwen, zowel qua verkeersinzicht als qua behendigheid en snelheid van handelen. Beweegt u zich met genoeg zelfvertrouwen door het verkeer?

Op het fietspad is het nog nooit zo druk geweest. De e-bike zorgt ervoor dat meer mensen fietsen én dat tot op hogere leeftijd ook blijven doen. Wielrennen is populairder dan ooit, bakfietsen zijn populairder dan ooit, de razendsnelle speed pedelec-fiets is aan een opmars bezig, de scooter moet er ook nog tussen, net als al die scholieren die het liefst met z’n vieren naast elkaar over het fietspad slingeren. Voorwaar: het is het fietspad van vroeger niet meer.

Blijf kalm
Hoewel het vooral in chaotische of drukke verkeerssituaties best moeilijk kan zijn, is het zaak rustig te blijven. Laat u niet opjagen door uw bellende, roepende of toeterende medemens, maar neem de tijd om het geheel te overzien. Wanneer u zich laat opjagen, ligt een ongeluk op de loer: in de haast ziet u zomaar een andere verkeersdeelnemer over het hoofd.

Wees eerlijk
De ene persoon heeft meer tijd nodig om een situatie in te schatten dan de ander. Daar komt dan nog bij bij dat het reactievermogen met het klimmen der jaren afneemt. Houd daarom rekening met úw reactievermogen en úw inschattingsvermogen. Wees daar eerlijk in, zowel voor uzelf als voor uw medeweggebruikers.

[ITEMADVERTORIAL]

E-bike
De e-bike heeft ervoor gezorgd dat mensen langer blijven fietsen of weer gaan fietsen. Dat is goed nieuws: fietsen is gezond en ontspannend. Helaas is er ook een keerzijde: het aantal (eenzijdige) ongevallen op het fietspad neemt toe, vooral onder oudere e-bikegebruikers. Dat heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen zijn ouderen iets minder stabiel. Daar komt bij dat men op de e-bike al gauw harder rijdt dan op een gewone fiets. Tegelijkertijd is de e-bike lastiger te hanteren, omdat hij behoorlijk zwaar is - zeker in vergelijking met een normale fiets. Verder is de verkeersdrukte flink toegenomen. Al deze factoren tezamen kunnen zorgen voor een onzeker gevoel op de fiets - en lang niet altijd bewust.

Werk aan uw zelfvertrouwen
Er zijn verschillende organisaties die opfriscursussen en e-bikecursussen aanbieden. Hoewel het misschien een beetje vreemd voelt om zo’n cursusdag te volgen - u fietst tenslotte heel uw leven al! - is het toch een absolute aanrader. Niet alleen het verkeer is veranderd, ook een aantal belangrijke verkeersregels is in de loop der jaren gewijzigd. En als u op een e-bike rijdt, is zelfs uw eigen fiets veranderd! Tijdens zo’n opfriscursus of fietsinformatiedag werkt u onder meer aan behendigheid, verkeersinzicht en kennis van regelgeving. Misschien wel het meest belangrijke dat u op zo’n cursus opdoet, is zelfvertrouwen.

 

Auteur 
Bron 
  • VVN
  • Fietsersbond