Stelling: ik laat me niet leiden door peilingen

Regelmatig zien we peilingen die laten zien wat mensen op dit moment denken te gaan stemmen. Beïnvloeden peilingen uw stem of laat u ze liever links liggen?

Twijfel

De laatste tijd twijfelen critici steeds vaker aan de betrouwbaarheid van peilingen. Donald Trump zou eind vorig jaar geen schijn van kans maken volgens de Amerikaanse opiniepeilers. Tot ieders verbazing werd hij president en bleef Hillary Clinton – ruim koploper in de peilingen – met lege handen achter.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 zaten de opiniepeilers in Nederland wél dicht bij de werkelijke uitslag. De laatste peiling gaf de VVD toen 41 zetels; precies het aantal dat de partij op verkiezingsdag behaalde. De PvdA kreeg twee zetels minder dan verwacht, maar de verwachting bij de overige partijen klopte ook nagenoeg.

Kritiek

Toch krijgen opiniepeilers ook te maken met kritiek. Peilingen zouden het stemgedrag van mensen beïnvloeden. In 2012 werd SP-leider Emile Roemer in de dagen voor de verkiezingen langzaam ingehaald door Diederik Samsom (PvdA). Althans, volgens de peilingen. Veel linkse stemmers besloten op het laatste moment op de PvdA te stemmen om tactische redenen: om de VVD niet de grootste te laten worden.

Het leverde Samsom en zijn partijgenoten uiteindelijk 38 zetels op, terwijl Roemers SP het met 15 zetels moest doen. Critici beweerden dat de peilingen van grote invloed waren op de uitslag. Daarnaast zijn niet alle peilingen gebaseerd op echt onderzoek. Onlangs dook er nog een neppeiling op, waar een van de partijleiders intrapte.

We zijn benieuwd

Laat u zich ook weleens leiden door peilingen of negeert u die liever? Stem eens of oneens en laat onderaan deze pagina een reactie achter.

foto: basisinkomen.net

6 Comments

Door W.Spin (niet gecontroleerd) op wo, 8-3-2017 - 11:07

Wie aan politiek doet,houd op mens te zijn. Van alles beloven,ze hebben meer belang bij hun zelf.

Door Frans van der Meij (niet gecontroleerd) op wo, 8-3-2017 - 06:45

Ik gebruik dit als hulpmiddel om mijn mening te vormen.
Het is niet zo dat ik mij laat leiden door de grootste ik blijf kritisch kijken naar het partij programma.

Door busdriver1 (niet gecontroleerd) op di, 7-3-2017 - 23:09

Ik laat mij zeker niet leiden door peilingen. Ik weet weinig van politiek maar kan wèl kijken wat er in de vorige jaren bereikt en geregeld is door de regerende partijen en dat bevalt mij tot nu toe helemaal niet. De VVD en de PvdA zijn voor mij nu al taboe omdat ze de burgers hebben misleid met beloftes die ze niet zijn nagekomen. Alleen al daarom stem ik dus niet meer op deze partijen en moeten er anderen komen om het te proberen. Betrouwbaarheid is in ieder geval ver te zoeken in de politiek want iedereen wil van alles maar uiteindelijk komt er weinig van terecht.

Door René Hendrickx (niet gecontroleerd) op di, 7-3-2017 - 21:47

Een peiling wordt onder een kleine z.g. representatieve groep gehouden. Het levert uitgebreide discussie op wat 'representatief' is. Bij 'De Hond' bv. is dat een heel kleine groep en dat is het volgens hem, veel publiciteit doet de rest. Je kostje is gekocht. Peilingen kunnen een tendens aangeven maar meer ook niet. Zelf varieer ik in peilingen ook nogal eens afhankelijk van de wind van de dag. En ik ben beslist niet de enige.

Door Wim (niet gecontroleerd) op di, 7-3-2017 - 16:39

Peilingen kan je niet van op aan, deze worden teveel in dezelfde groep en omgeving gemeten. Voor de rest een heidens karwei

Door Aad (niet gecontroleerd) op di, 7-3-2017 - 16:17

Je bedenkt welke partij goed bij je past. En dan zouden de peilingen je stem beïnvloeden? Niet laten gebeuren! Stem met je hart!