Stelling: ik laat me niet leiden door peilingen

Getty Images

Regelmatig zien we peilingen die laten zien wat mensen op dit moment denken te gaan stemmen. Beïnvloeden peilingen uw stem of laat u ze liever links liggen?

Twijfel

De laatste tijd twijfelen critici steeds vaker aan de betrouwbaarheid van peilingen. Donald Trump zou eind vorig jaar geen schijn van kans maken volgens de Amerikaanse opiniepeilers. Tot ieders verbazing werd hij president en bleef Hillary Clinton – ruim koploper in de peilingen – met lege handen achter.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 zaten de opiniepeilers in Nederland wél dicht bij de werkelijke uitslag. De laatste peiling gaf de VVD toen 41 zetels; precies het aantal dat de partij op verkiezingsdag behaalde. De PvdA kreeg twee zetels minder dan verwacht, maar de verwachting bij de overige partijen klopte ook nagenoeg.

Kritiek

Toch krijgen opiniepeilers ook te maken met kritiek. Peilingen zouden het stemgedrag van mensen beïnvloeden. In 2012 werd SP-leider Emile Roemer in de dagen voor de verkiezingen langzaam ingehaald door Diederik Samsom (PvdA). Althans, volgens de peilingen. Veel linkse stemmers besloten op het laatste moment op de PvdA te stemmen om tactische redenen: om de VVD niet de grootste te laten worden.

Het leverde Samsom en zijn partijgenoten uiteindelijk 38 zetels op, terwijl Roemers SP het met 15 zetels moest doen. Critici beweerden dat de peilingen van grote invloed waren op de uitslag. Daarnaast zijn niet alle peilingen gebaseerd op echt onderzoek. Onlangs dook er nog een neppeiling op, waar een van de partijleiders intrapte.

We zijn benieuwd

Laat u zich ook weleens leiden door peilingen of negeert u die liever? Stem eens of oneens en laat onderaan deze pagina een reactie achter.

foto: basisinkomen.net