Second opinion bij heupdysplasie

Mijn dochter heeft een aangeboren heupdysplasie. Ze is hier als kind aan geopereerd en ondertussen heeft ze twee kinderen gehad. De doktoren zeggen dat ze niets kunnen doen. De doorbloeding in haar benen is slecht en ze heeft veel pijn.De fysiotherapeut zegt dat een zogenaamde fietsbelmethode de beste zou zijn voor haar maar we weten niet waar die in Nederland gedaan wordt. En schijnbaar ben je onder de 50 jaar niet verzekerd voor een kunstheup. Waar kan zij het beste terecht voor een second opinion.

Mevr. J. Buskoop

Frank van Oosterhout, orthopedisch chirurg

U omschrijft een complexe situatie. Ik begrijp dat u zo betrokken bent en graag ziet dat uw dochter het minder zwaar krijgt. Helaas heb ik geen definitieve oplossing voor uw dochter, dat is zo via internet onmogelijk. Op basis van uw schrijven begrijp ik dat uw dochter vanwege haar verhuizing al bij verschillende orthopedisch chirurgen is geweest.

Mocht zij een second opinion willen, dan kan dat. Dat is wettelijk geregeld, verloopt via uw huisarts en maakt onderdeel uit van het basispakket. Het wordt dus vergoed, maar er zijn beperkingen.

Ik raad uw dochter daarom aan om vooraf met haar zorgverzekeraar contact op te nemen. Meer informatie vindt u ook op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: www.kiesbeter.nl/Zorgverzekeringen.

Voor wat betreft de vergoeding van een heupprothese: mocht de orthopedisch chirurg menen dat dit de beste oplossing is, dan zal de zorgverzekeraar dit vergoeden. Leeftijd speelt hierbij geen rol.

Of een heupprothese, regulier of een resurfacing prothese (wat u fietsbel noemt), voor uw dochter het gewenste effect heeft, kan ik u niet vertellen. Heeft zij dit al met haar behandelend orthopedisch chirurg besproken? Deze prothesen vormen voor veel mensen de oplossing voor hun probleem, maar ze zijn helaas niet voor iedereen geschikt.

U noemt ‘gevoelloosheid’ en vallen tijdens het oversteken. Dit kan erop duiden dat er een neurologisch probleem is; iets met de zenuwen. In dat geval is de neuroloog de aangewezen specialist.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!