'Airbag' bij val ouderen op komst

Getty Images

In de toekomst hoeven ouderen die ten val komen minder bang te zijn voor een gebroken heup. De 'val-airbag' van de TU Delft en het jonge bedrijf Wolk Company garandeert een zachte landing.

Zwemband

Het is eigenlijk als grap ontstaan, beweert Filippo van Hellenberg Hubar van Wolk Company uit, een van de oprichters van het bedrijf. Hij gaf zijn moeder als Sinterklaassurprise een opblaasbare zwemband. Ze was al een aantal keer gevallen en die zwemband moest haar val de volgende keer breken.

1 op de 4 dodelijk

Toch is het idee van valbescherming snel serieuzer geworden. Het is bekend dat een val vaak grote gevolgen kan hebben. Een op de vier ouderen die een heup breken, overlijdt aan de gevolgen daarvan. Ook zijn er mensen die na een val niet of nauwelijks meer naar buiten durven. Jaarlijks worden er ruim 25.000 heupprotheses geplaatst.

Heike Vallery, hoofddocent Biomechanical Engineering aan de TU Delft, werkt samen met Wolk Company aan de val-airbag. "Oudere mensen reageren vaak langzamer, lopen minder makkelijk en een beweging kost soms meer moeite", zegt Vallery. "Veel ouderen zijn bang om te vallen en lopen daardoor minder. Dan kom je al snel in een vicieuze cirkel."

Sensoren

De val-airbag moet hier uitkomst bieden. Het is een soort riem, en valt dus nauwelijks op. De val-airbag werkt anders dan de airbag uit de auto. "Die heeft de tijd om zichzelf op te blazen zodra je iets raakt. Maar dat is bij een val op de grond te laat", zegt Van Hellenberg Hubar.

Om dit probleem op te lossen, werkt de val-airbag met sensoren. Deze sensoren merken de val razendsnel op, nog voordat je de grond raakt. Op dat moment schieten de kussens eruit en vangen die de klap op. Ook zit er een alarmfunctie in die een melding verstuurt als de gebruiker op de grond ligt.

Test

Het is uiteraard niet de bedoeling dat de riem ‘afgaat’ op andere momenten. Daarom is er getest met schijnbewegingen of bijvoorbeeld wanneer iemand in zijn stoel ploft. In februari volgend jaar worden honderd val-airbags getest in vijf zorginstellingen. Tot die tijd zijn ze op de TU Delft tot in detail bezig met onderzoek naar de verschillende manieren waarop mensen kunnen vallen.

Bron: AD

Lees ook
Welke hulpmiddelen krijg ik vergoed en uit welke regeling?

Auteur