Waardoor heb ik nog steeds pijn in de heup?

Getty Images

Ik ben 72 en redelijk actief. Drie maanden geleden ben ik naar de huisarts gegaan omdat ik pijn had aan de buitenkant van mijn heup. Volgens hem had ik geen artrose maar een slijmbeursontsteking. Het wordt niet minder. Hoe komt dat?

Aan de buitenkant van de heup zit een uitsteeksel van het dijbeen: de trochanter major. Dit is het aanhechtingspunt van de spieren waarmee je je been kunt draaien. Bij de aanhechtingen op het bot kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Dat geeft een ontstekingsreactie met een scherpe pijn, vergelijkbaar met die van een tennisarm.

Slijmbeurs

Er zit ook een slijmbeurs overheen: een zakje met gewrichtsvloeistof dat ervoor zorgt dat het allemaal soepel beweegt. Ook die kan ontsteken. Vaak is niet duidelijk waar het probleem precies zit, omdat het hele gebied een beetje meedoet. Net als bij een tennisarm kan het heel lang zeuren en steeds weer even terugkomen.

Goed blijven bewegen

Het is belangrijk goed te blijven bewegen, zoveel als de pijn toestaat, zodat er voldoende doorbloeding is. Ga liever niet op de pijnlijke heup liggen, want dat belemmert juist de doorbloeding.

Pijnstillers

Paracetamol helpt tegen de pijn. Ontstekings­remmende pijnstillers (NSAID’s) zoals ibuprofen en naproxen remmen ook de ontsteking een beetje. Werkt dat allemaal niet? De huisarts kan ook een injectie geven met een pijnstiller en een ontstekingsremmend middel. Dat helpt direct goed. De klachten kunnen na enkele weken terugkomen, maar er is ook kans dat ze wegblijven.