5 gratis apps om flora en fauna mee te herkennen

Wil jij tijdens het wandelen ook wel eens weten welk dier of plant je gespot hebt? Met deze apps heb jij een complete gids in je broekzak.

PlantSnap

Deze app helpt je om overal op de wereld planten te herkennen en kent maar liefst 90 procent van alle bekende plantensoorten. Maak een foto van een plant en de app laat planten zien die daar mee corresponderen. Kies de plant die overeenkomt en lees alles over de plantensoort die je zojuist gespot hebt. Maak wel even een account aan. PlantSnap leert je ook van duizenden plantensoorten hoe je die kunt kweken en verzorgen.

ObsIdentify

Deze app helpt je om planten, dieren en insecten in Noordwest-Europa te herkennen. Dit is één van de eenvoudigste herkenningsapps in gebruik en er is geen account nodig. Ook ObsIdentify werkt met herkenning door middel van foto’s. Klik op de suggestie die overeenkomt met jouw foto en laat je informeren over je vondst. De app nodigt je ook uit om mee te doen met leuke challenges. Dat zijn uitdagingen waarbij je samen met andere natuurliefhebbers naar specifieke soorten zoekt. Zo is er de meikever-challenge, waarvoor je zoveel mogelijk foto’s van meikevers maakt.    

iNaturalist

Ook met deze app kun je door middel van een foto flora en fauna identificeren. Alleen werkt deze app in elk land en kun je je vondsten delen met een gemeenschap van andere enthousiaste naturalisten. Je kunt elkaar helpen om soorten te identificeren en te controleren, waardoor je bijna altijd zeker weet welke soort je gespot hebt. Je moet wel even een account aanmaken. Als je je locatie aanzet, laat de app je ook weten welke dieren er allemaal bij jou in de buurt te vinden zijn.

BirdNET

Met deze app kun erachter komen welke vogel je nu zo mooi hoort zingen. Je neemt de vogelgeluiden op en de app probeert deze te koppelen aan de betreffende vogelsoort. Vervolgens stuurt de app je door naar een Engelstalige Wikipedia-pagina over deze vogel. De app herkent meer dan 3000 vogelsoorten op de wereld.

Wadvogels

Het waddengebied is ideaal terrein voor enthousiaste vogelspotters. In deze app van Vogelbescherming Nederland kun je meer dan 180 vogelsoorten uit het gebied opzoeken, beluisteren en herkennen. Voor dat laatste maak je geen foto, maar beantwoord vier vragen over het uiterlijk van de vogel. De app laat ook met een speciale ‘getijdeknop’ weten wanneer het waar jij bent hoog water is, en er dus vaak meer vogels zijn.