6 heerlijke wandelroutes in de lente

Getty Images

Het zonnetje schijnt en het is heerlijk zacht buiten. Ideaal weer om eens op stap te gaan! PlusOnline heeft de 6 mooiste en meest geschikte wandelroutes voor u geselecteerd.

Groene Wissel Tollebeek: De 8 van Tollebeek

Afstand: 9 kilometer
Startplaats: Tollebeek
Provincie: Flevoland

Tollebeek is niet alleen een leuk dorpje in de Noordoostpolder tussen Emmeloord en Urk, maar ook een groene oase in het uitgestrekte akkerlandschap. Met beide gaat u kennis maken. In een denkbeeldige 8 wandelt u door de talrijke groenstroken om en door het dorp (met onderweg een heus bos: het Tollebekerbos), daarna kuiert u over enkele graspaden en -wegen dwars door dat weidse akkerlandschap. Zelf in dit deel loopt u weer even door een bos. Op het snijpunt van deze leuke wandelroute in 8-vorm komt u (bij de bushalte) langs de enige horeca die dit dorp rijk is.

Getty Images

Trage Tocht Posbank: Veluwezoom en Herikhuizerveld

Afstand: 16 kilometer
Startplaats: Rheden
Provincie: Gelderland

We maken een prachtige wandeling in Nationaal Park Veluwezoom op en om het Herikhuizerveld, bij de meeste mensen beter bekend als de Posbank. Misschien wel een van de mooiste natuurgebieden in Gelderland? En dat komt natuurlijk vooral door het sterk heuvelachtige karakter van de heidevelden en de omliggende bossen. Met steeds weer verrassende uitzichten en panorama's. Over smalle steile paadjes, over brede zanderige paden, over majestueuze bomenlanen en over diep uitgesleten holle wegen. Bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten biedt veel informatie over de omgeving.

Getty Images

Groene Wissel Zeewolde: Harderhaven: Avontuurlijk Harderbos

Afstand: 14 kilometer
Startplaats: Zeewolde
Provincie: Flevoland

Avontuurlijk is het Harderbos zeker: over een hangbrugje, knuppelpaden en tweemaal met een trekvlot steekt u kleine moerassen over (ligt daar 's winter ijs op dan zijn die vlotjes niet te bedienen, de routebeschrijving leidt u dan over alternatieve paden). Daarna volgt een 'spannende' tocht door het Hans & Grietjebos, het Heksenbos en het Dwaalbos. Het middendeel van de wandeling komt door de uiterst stille jonge bossen in het noordoostelijk deel van dit bosgebied, u kuiert daar over talrijke graspaden langs prachtige, vogelrijke waterpartijen en rietlanden.

Getty Images

Trage Tocht Pannerden: Pannerdensch Kanaal, De Bijland en Drie Dorpen Polder

Afstand: 14 kilometer
Startplaats: Pannerden
Provincie: Gelderland

We maken een mooie wandeling in het Gelderse rivierenlandschap tussen Pannerden en Herwen. Vanaf het fraaie dorpsplein in Pannerden met Martinuskerk en kolossale kastanjeboom lopen we al snel over de Rijndijk en dalen af naar de uiterwaarden langs het Pannerdensch Kanaal. Een kanaal, dat begin 18e eeuw werd aangelegd als verdedigingslinie tegen de Fransen en pas later verbonden met de Rijn. Het is heerlijk struinen over de dijk, dwars door de uiterwaarden of pal langs het water met zicht op de boten op het water en op Fort Pannerden aan de overkant.

Getty Images

Trage Tocht Hellendoorn: Schuilenburg, Eelerberg en Regge

Afstand: 15 kilometer
Startplaats: Hellendoorn
Provincie: Overijssel

We maken een afwisselende wandeling op de rand van bos en boerenland, op de grens van Salland en Twente ten noorden van Hellendoorn. De route begint op landgoed Schuilenburg. Als grenswacht van het oosten beschikt Schuilenburg over een rijke historie. Vele eeuwen was het landgoed decor van veldslagen en victorie. Nu zijn er alleen nog de gerestaureerde restanten te zien van de ooit belangrijke havezathe. We steken de heuvelachtige bossen van de Sallandse Heuvelrug dwars over.

Getty Images

Groene Wissel Holten 2: Pannenkoekroute De Pannenkoekenbakker

Afstand: 9 kilometer
Startplaats: Holten
Provincie: Overijssel

Vanuit de trein loopt u bijna gelijk over prachtige landwegen naar de bosrand onderaan de Holterberg. Ver uit de buurt van de hier talrijke, vaak drukke, wandelroutes kuiert u over stille bos- en heidepaadjes langs en over die Holterberg. Onderweg komt u langs de Canadese Begraafplaats. Bijna aan het einde van de route komt u langs diverse horecagelegenheden. Na deze wandeling kunt u nog even het gezellige dorpje Holten inschieten, met in het centrum pannenkoekenhuis De Pannenkoekenbakker.

Getty Images
Auteur