Ik wil wandelen, maar waar en met wie?

Wandelen: leuk, lekker en nog hartstikke gezond ook. Maar waar liggen de mooiste routes en paden? En hoe vindt u een gezellig wandelmaatje of een leuke wandelgroep? PlusOnline helpt u op weg.

Wandelingen zijn er te kust en te keur. Rondjes van vijf kilometer, meerdaagse tochten van honderden kilometers en alles wat daartussenin zit. Juist die enorme keuzevrijheid maakt wandelen ook zo fijn: de keuze is geheel en al aan u. 

Wandelzoekpagina

Een handige en snelle manier om mooie wandelroutes te vinden, is natuurlijk internet. Op de Wandelzoekpagina kunt u op verschillende manieren zoeken: thema, provincie, bereikbaarheid met het openbaar vervoer, toegankelijkheid voor rolstoelers, rondwandeling, afstand enzovoorts. De website geeft per route ook informatie over de horecagelegenheden.

De WandelZapp

WandelZapp is een app van Wandelzoekpagina. In deze app vindt u meer dan 1.000 verschillende wandelroutes, verspreid over heel Nederland. De app werkt makkelijk en intuïtief. Een groot voordeel van WandelZapp is dat u niet langer met een routebeschrijving of een wandelkaart op pad hoeft. De eerste wandeling die u met WandelZapp maakt, is gratis. Daarna betaalt u per wandeling € 1,79 (Android) of € 2,29 (iPhone). Een jaarabonnement kost voor beide systemen € 12,99. Met zo’n jaarabonnement kunt u onbeperkt wandelingen downloaden. Daarnaast ontvangt u gratis updates van de wandelingen die u eerder hebt gedownload. 

Wandel.nl

Wandel.nl is de website van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Hier vindt u naast een groot aantal mooie wandelroutes in eigen land ook veel wandelroutes in het buitenland. Daarnaast houdt de website een wandelagenda bij: hierin staan talloze grote en kleine wandelevenementen. Ook handig is het overzicht van alle verschillende wandelpaden die ons land rijk is. Van het Klompenpad tot LAW (Lange Afstand Wandelpaden) en van de Groene Wissels tot de Kuierroutes en de Knapzakroutes – u vindt ze hier allemaal uitgelegd. Ook de bijbehorende links worden erbij vermeld. 

Aan de wandel met gelijkgestemden

De Wandelpool is – heel kort gezegd – een club gelijkgestemden met wandelen als gemeenschappelijke hobby. De Wandelpool telt zo’n 5.000 leden uit heel Nederland. Elk lid kan een wandeltocht organiseren, maar dat is niet verplicht – u kunt er ook voor kiezen alleen maar mee te wandelen. Deelname aan zo’n wandeltocht is gratis: de Wandelpool hanteert een abonnementsvorm. Wilt u dus eens aan de wandel met een groep, dan is deelname aan een tocht van de Wandelpool wellicht iets voor u. 

Samen is leuker dan alleen

Op de website Sportpartner kunt u op zoek naar een wandelmaatje. Deze website richt zich op wandelaars die – de naam zegt het al – op zoek zijn naar een wandelmaatje. U kunt de profielen van andere wandelaars gratis bekijken. Pas als u daadwerkelijk in contact wilt komen met een wandelmaatje, gaat u betalen: een maand lidmaatschap kost €9,95, een lidmaatschap van een jaar kost €3,95 per maand.