Vier herfstwandelingen

Vier prachtige wandelingen door verschillende herfstachtige landschappen in Nederland. Laat je verassen door al het moois van de natuur in Leudal, Huinen, Marknesse of Terschelling op een van deze wandelroutes.

Groene Wissel Roggel 1

Groene Wissel Roggel 1

Bossen, beken en heide in Leudal

Afstand: 12 kilometer
Startplaats: Roggel
Provincie: Limburg

Door Roggel volgt u de straten en leuke wandelpaadjes langs de Roggelse Beek en komt langs de horeca aan de Markt. In het Leudal maakt u een praktisch onverharde, schitterende wandeling door bossen, over heide en kilometerslang over de leukste paadjes langs de volgende drie beken: Tungelroyse Beek, Leubeek en Zelsterbeek. Hier meanderen die beken er lustig op los en zult u genieten van de rijke flora en fauna. Halverwege komt u langs de Sint Elisabeths(water)molen, daar is ook horeca. Na de Leumolen is de kers op de wandeltaart het bijna twee kilometer lange stijgende en dalende kronkelpad langs de diepliggende Zelsterbeek, met spectaculaire uitzichten over de meanders.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>


Trage Tocht Huinen

Trage Tocht Huinen

Huinerenk, Groote Ark, Klein Boeschoten

Afstand: 17 kilometer
Startplaats: Huinen
Provincie: Gelderland

Afwisselende rondwandeling aan de rand van de Veluwe met kleine bosjes tussen akkers en weilanden, maar ook met flinke stukken bos. We volgen een stukje Klompenpad en komen ten oosten van de provinciale weg in het land van de stoeterijen en maneges. Tussen de paardenweitjes bereiken we via zandwegen het Speulder en Sprielderbos van Staatsbosbeheer. Een paar lange boslanen brengen ons op de heide van Groote Ark. De heide wordt een deel van het jaar begraasd door een kudde Drentse heideschapen. We volgen de heiderand en verderop wandelen we langs enkele glooiende akkers bij Koudhoorn. Via een klaphek in een hoge afrastering betreden we de landbouwenclave Klein Boeschoten. Deze eeuwenoude ontginning is een pareltje in de route. Het is een zogenaamd 'wildforstersgoed', genoemd naar de ambtenaar die voor de landheer de pacht van de boeren moest innen. De particuliere enclave ligt temidden van de bossen. Resten van de wallen, greppels en heggen die het vee binnen moesten houden en het wild moesten weren zijn nog in het land te zien. Op de grote akkers wordt tegenwoordig nog steeds graan verbouwd. Bij de boerderij op het grote erf van Klein Boeschoten zie je een fraaie rietgedekte schuur en een oude hooiberg. In het bos wandelen we over de Traa, nog immer de grens tussen Nijkerk en Putten. Eenmaal het bos uit zien we vooral boerderettes en paarden. De wandeling door Veenhuizerveld is even doorbijten. Gelukkig is de staart van de route weer prachtig met kleine bosjes en lieflijke weitjes.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>


Trage Tocht Marknesse

Trage Tocht Marknesse

Waterloopbos, Voorsterbos en Wendelbos

Afstand: 14 kilometer
Startplaats: Marknesse
Provincie: Flevoland

We maken een fascinerende wandeling door drie stukken bos van Natuurmonumenten die ieder een heel eigen karakter hebben. Te beginnen met het Waterloopbos, een rijksmonument. Die status heeft het bos te danken aan het Waterloopkundig Laboratorium, dat hier tussen 1954 en 1996 honderden experimenten met stromend water heeft uitgevoerd. Enorme proefopstellingen werden in de polder nagebouwd, want computers bestonden toen nog niet. Tijdens de wandeling passeer je allerlei stuwen, plassen en modellen. Je ziet onder meer een opstelling van de Haven van IJmuiden, de Willemstunnel in Rotterdam en de Nieuwe Waterweg. Maar ook van de haven van Bangkok en de kust van Denemarken, want de ingenieurs van Marknesse hadden een internationale reputatie. Al deze kunstwerken liggen als een soort ruïnes tussen de hoge bomen. Sluisjes zorgen voor stroming in de overgroeide goten. Libellen en vlinders fladderen om je heen, de ijsvogel jaagt op visjes boven het kabbelende water. Het vervolg van de tocht gaat door het Voorsterbos, je kronkelt over smalle paadjes langs sloten die doen denken aan een beek. Het Wendelbos is een jong en nat loofbos. Door de variatie in boomsoorten en openheid is de wandeling hier steeds weer verrassend. Uiteindelijk keren we terug naar het Waterloopbos om de schaalmodellen van de Deltagoot en de Golfbak te bekijken, waar werd geëxperimenteerd met golfbewegingen. In het Waterloopbos kan het op weekenddagen druk zijn. [De wandeling is bijna een-op-een overgenomen uit de reeks routes van Flevolander Mari Smits. Het is een uitstekende bijdrage aan de Trage Tochten. Zie ook zijn route op www.marismits.wordpress.com]


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>


Groene Wissel Terschelling: Lies

Groene Wissel Terschelling: Lies

Koegelwieck, Hoornse- en Formerumerbos

Afstand: 14 kilometer
Startplaats: Lies (Fr)
Provincie: Friesland

Het midden van dit prachtige Waddeneiland kent een tweetal prachtige bossen: het Formerumerbos en het Hoornsebos. In beiden kuiert u over brede bospaden, stille spannende slingerpaadjes en over beboste duinen. Zelfs buiten het seizoen zult u genieten van de rust in deze bossen. De overige delen van deze route gaan door enkele uitgestrekte lage duingebieden (o.a. Koegelwieck), langs en door enkele heidevelden en een flink stuk over het strand. Deze wandeling gaat grotendeels over onverharde paden en wegen.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

 

Bron(nen):
  • Wandelzoekpagina