Wandelen in Gelderland

Met zijn vele verschillende landschappen, landgoederen, kastelen en mooie steden is Gelderland dé wandelprovincie bij uitstek. We laten je de mooiste delen van de provincie zien met deze wandelroutes langs de natuur en historie van Gelderland.

Groene Wissel Steenderen

Groene Wissel Steenderen

Bakerwaard en Bronkhorst

Afstand: 10 kilometer
Startplaats: Steenderen
Provincie: Gelderland

Na de nieuwbouw van Steenderen en de patatgeur van de Avikofabriek wandelt u over graspaden langs sloten naar de Bakerwaard. Daarin kuiert u over schitterende graspaden naar de Molenkolk, waar u ook de Bronkhorster Molen ziet. In het pittoreske Bronkhorst (dat zich het kleinste stadje noemt, maar dat niet is) gaat u genieten van de authentieke sfeer en vele prachtige historische panden en stadsboerderijen, waaronder het hooggelegen voormalige rentmeestershuis Huis Ophemert. Na de befaamde trouwkapel van Bronkhorst wandelt u om de kasteelheuvel (Kasteel Bronkhorst is er niet meer) en volgt daarna prachtige graspaden langs brede en smalle sloten naar Steenderen, onderweg ziet u de Bronkhorster Molen nog een keer. Op de bebouwing na loopt deze route grotendeels over onverharde paden en wegen, ongeveer halverwege zijn er in Bronkhorst meerdere horecagelegenheden.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Winterswijk 2

Groene Wissel Winterswijk 2

Velden, beken en steengroeve

Afstand: 19 kilometer
Startplaats: Winterswijk
Provincie: Gelderland

Na het gezellige centrum wandelt u door een wijk en langs de Whemerbeek Winterswijk uit. Daarna volgt een bonte afwisseling van lommerrijke landwegen langs bos- en akkerranden en een bospaadje naar de Steengroeve van Winterswijk. Bij het oude deel spot u misschien de steenuil. Door het kleinschalige agrarische landschap van de Vossevelden (en een wat minder aangenaam stuk van 500 meter langs een drukke weg) kuiert u naar het Buskersbos. Die weg zult u door het prachtige natuurschoon langs de door dit bos meanderende Slingebeek weer snel vergeten. Over de Oude Bocholtsebaan (een voormalig spoorlijntje) wandelt u weer naar het station. Op de bebouwing na loopt u voor ongeveer de helft over verharde wegen: voornamelijk doorgaans rustige binnendoor- en boerenweggetjes.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Groene Wissel Heerewaarden

Groene Wissel Heerewaarden

Struinen tussen Maas en Waal

Afstand: 10 kilometer
Startplaats: Heerewaarden
Provincie: Gelderland

Daar waar de Maas en de Waal elkaar bijna aanraken maakt u een leuke tweerivierenwandeling. Na het verstilde dorp Heerewaarden kuiert u over grasdijken een flink stuk langs de Maas, gevolgd door doorgaans rustige asfaltwegen naar de uiterwaarden langs de Waal. Daar gaat u een dikke kilometer lekker langs struinen. Tussen de kribben liggen talrijke verstilde rivierstrandjes, met warm weer een frisse duik in de Waal is daar zo gek nog niet. Met extreem hoogwater staan de uiterwaarden onder water, u volgt dan een fietsweg over de hoge Heerewaardense Afsluitdijk. Na het struindeel loopt u ook een stuk over die dijk, want het uitzicht naar beide kanten is bijzonder fraai. Horeca is er alleen in Heerewaarden, langs de Waal struinend kunt u in het zomerseizoen met een pontje op en neer de Waal over naar de horeca in Varik. Deze route loopt voor ruim de helft over onverharde paden, vaak grasdijken


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht Veluwezoom

Trage Tocht Veluwezoom

Koningslaan, Posbank en Middachten

Afstand: 18 kilometer
Startplaats: Dieren
Provincie: Gelderland

Deze stevige, maar afwisselende wandeling over de Veluwezoom is een aaneenschakeling van landschappelijke hoogtepunten. Te beginnen met de lange Koningslaan, een smalle beukenlaan die vroeger de Oranjes van het ene jachthuis in een zo recht mogelijke lijn naar het volgende jachthuis bracht. Wij voelen ons nietig onder de kruinen van deze kolossen. Bij de voormalige agrarische enclave, nu pannenkoekenrestaurant Carolinahoeve, kan een eerste stop gemaakt worden. We wandelen verder over brede beukenlanen die zo typerend zijn voor dit deel van het Nationaal Park Veluwezoom. En voordat we het in de gaten hebben, staan we aan de rand van de Posbank; eigenlijk heet het sterk glooiende heidegebied Herikhuizerveld. De Posbank is genoemd naar de stenen bank op de top, die hier geplaatst werd in 1918 ter ere van de heer Pos, toen voorzitter van de ANWB. Ook hier alle kans om bij het Paviljoen een pauze in te lassen. De paadjes over de hei zorgen steeds voor verrassende uitzichten. Na de hei gaat de tocht verder in de richting van de Rouwenberg, waar ooit een jachthuis van de Oranjes lag. We kruisen de Lappendeken, van oudsher een aaneenschakeling van akkers die bij de bevolking van De Steeg in gebruik waren. Langzaam dalen we af naar de imposante Middachterallee en het fraai gelegen kasteel Middachten. We lopen langs de slotgracht en een nat broekbos naar de open velden. In Ellecom komen we langs landgoed Avegoor, het oude kerkje en we lopen langs de dorpsrand met zicht op de IJsselvallei. Maar dan gaat het al snel weer omhoog naar de Carolinaberg, met z'n veertien beukenlanen. Een laatste hoogtepunt.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht Nijmegen (stadse tocht)

Trage Tocht Nijmegen (stadse tocht)

Mariënboom, Goffertpark, Maas-Waal Kanaal en Park West

Afstand: 27 kilometer
Startplaats: Nijmegen
Provincie: Gelderland

We maken een lange wandeling door en rondom de stad langs blauwe en groene gangen. Gemakkelijk in te delen in twee etappes van 16 en 11 km via station Goffert. De route is een aaneenschakeling van stadse pareltjes als parken, parkbossen, plantsoenen en watergangen. Op het eerste deel van de tocht lopen we door het klassieke Kronenburgerpark naar de Waalkade. Langs het Romeinse Valkhof gaat het naar een mooi wandelpad op de rand van de stuwwal. We genieten hier van de prachtige panorama's over de Waal en de Ooijpolder. Nijmegen heeft niet alleen veel natuur in huis, maar ook fraaie architectuur: van chique villa's tot echte landhuizen. Op het Kopse Plateau, ooit ook van betekenis in het verre Romeinse verleden, wandelen we over misschien wel een van de mooiste wandelpaden van Nijmegen: een laan met knotlindes. Op de beukenlanen in Mariënboom en het bos rond Mariënbosch vergeten we helemaal dat we in een stad aan het wandelen zijn. Park Brakkenstein heeft met de Hortus Nijmegen veel 'extra natuur' te bieden en ook de universiteitsterreinen zijn rijk voorzien van omringend groen. Volgt een stuk door een woonwijk, maar verrassende kronkelpaadjes door plantsoenen continueren het groene karakter van onze route. Het Goffertpark is opnieuw een klassieker, we laten ons verrassen door de glooiende open weides en fraaie bomenlanen. We lopen een kilometer langs het brede Maas-Waal Kanaal en ook hier wanen we ons ver buiten het stadse gewoel. Via het Bosje van de Baron steken we door naar de wijk en voormalig villadorp Hees met Sint Jozefklooster. Vanaf hier schakelt de route alle groenstroken en parken aan elkaar tot een mooie wandelketting, ook wel Park West genoemd. Op het laatste deel van de wandeling is het Honigcomplex langs de Waal met z'n industrieel erfgoed en alle horeca een mooi slotakkoord. Langs de lange Heeselaan lopen we terug naar het station.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>

Trage Tocht Doorwerthse Waarden

Trage Tocht Doorwerthse Waarden

Doorwerthse Waarden, Boersberg en landgoed Duno

Afstand: 10 kilometer
Startplaats: Doorwerth
Provincie: Gelderland

We maken een fraaie, grotendeels onverharde, wandeling rondom kasteel Doorwerth door de uiterwaarden langs de Nederrijn en over de heuvels van de stuwwal. Mooi te combineren met een bezoek aan het kasteel of een van de musea in het kasteel. We lopen over een slingerende bomendijk en een bijzonder klinkerpaadje tussen de graslanden in de richting van de rivier. Nu het project Ruimte voor de Rivier is afgerond, mogen we heerlijk struinen langs de Nederrijn. De uiterwaarden zijn breed. In de verte zien we steenfabriek en snelweg. Het is lichtelijk bizar om onder de snelweg door te lopen. Op de Boersberg wandelen we eerst door een beukenbos. Verderop is het ook steeds flink klimmen en dalen, afwisselend door bos en langs open velden. We komen bij de Italiaanse Weg en vervolgen onze route over landgoed Duno langs de steilrand, parallel aan de Fonteinallee. Onderweg passeren we diverse vijvers en een gerestaureerde cascade. We verlaten de stuwwal en keren terug naar de Doorwerthse Waarden. Bij het imposante stuwcomplex Driel volgen we een lage grasdijk langs de rivier, tevens onderdeel van een klompenpad. Hier is het genieten van de weidse vergezichten over de uiterwaarden en de beboste stuwwal aan de andere kant. Op het laatste deel van de route koersen we over graspaden langs een hoge heg en een grote plas weer af op het kasteel.


Bekijk wandeling op Wandelzoekpagina >>