Oversluiten zónder boete, het kan! 

Getty Images

De extreem lage rente heeft er afgelopen tijd voor gezorgd dat veel AOW’ers hun hypotheek over hebben gesloten. De maandlasten gingen flink omlaag en vaak konden zij ook hun overwaarde opnemen om met dit geld leuke dingen te doen. Maar helaas ging niet voor iedereen de zon op… 

Een boeterente van 50.000 euro was geen onrealistisch bedrag. De kans dat dit nog terugverdiend ging worden was klein. Daarom werd vaak afgezien van het oversluiten van de hypotheek. Voor hen hebben we goed nieuws

Doordat de rentes weer wat oplopen valt de boeterente lager uit, of komt zelfs helemaal te vervallen. Hierdoor is oversluiten mogelijk toch interessant! 

De 3 meest gekozen reden om over te sluiten 

1.    Overwaarde opnemen 

Simpel gezegd is overwaarde geld waar u jaren hard voor heeft gewerkt. Echter zit het vast in de stenen en kunt u er niets mee doen. Middels een verzilverhypotheek of consumptief leningdeel kun u de overwaarden laten uitkeren op uw rekening en het besteden zoals u wilt. 

Benieuwd naar uw mogelijkheden met overwaarde? Bereken hier uw verzilvermogelijkheden.

2.    Zekerheid van lage maandlasten 

Het einde van de rentevastperiode betekent dat er opnieuw een rentepercentage wordt vastgesteld door de bank. Als de rentes verder doorstijgen bestaat het gevaar dat uw maandlasten erg hoog worden of niet meer te betalen zijn. Sluit daarom tijdig uw hypotheek over, dan bent u er zeker van dat u bijv. de komende 20 jaar dezelfde lasten betaalt. 

Uw hypotheekrente langer vastleggen? Ontvang vrijblijvend een nieuw rentevoorstel.

3.    Lagere maandlasten

Het spreekt voor zich dat een lagere rente lagere maandlasten oplevert. Maar wist u ook dat u 50% van de woningwaarde aflossingsvrij mag financiering? Door de gestegen woningprijzen kan het zijn dat u een groter deel aflossingsvrij mag maken en kunnen uw woonlasten honderden euro’s lager uitvallen.  

Ontdek hier uw mogelijkheden voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek.

TIP: Bent u van plan om uw hypotheek over te sluiten, wacht hier dan niet te lang mee. De rentes zijn op dit moment nog altijd laag maar als deze verder door blijven stijgen, kunnen uw maandlasten bij een nieuwe hypotheek veel hoger uitvallen. 

Hoe voorkom ik een boete bij oversluiten? 
De boeterente is het verlies dat de bank lijdt omdat u gaat oversluiten in verband met een lagere rente. Hoe kleiner het verschil tussen uw huidige rente en de rente die bank geeft bij het opvragen van de aflosnota, des te lager de boete die u moet betalen. 

De aflosnota wordt enkele dagen voor het passeren bij de notaris opgevraagd. Heeft u er geen haast bij, dan kunt u nu al een nieuwe hypotheek regelen en passeren wanneer de rente op de top zit. Op deze manier valt de boeterente het meest gunstig uit. Let hierbij wel op de offerte geldigheid van de bank. 

Een simpele manier om een boete te voorkomen of te verlagen! 

Nieuwsgierig of u ook kunt oversluiten zónder boeterente? Ontdek en bereken wat in uw situatie mogelijk is.

Auteur