Bloembakken op de stoep zetten om het verkeer tegen te houden?

Getty Images

Wij wonen in het centrum van ­Appingedam in een van de ­drukste straten met veel ­doorgaand vrachtverkeer, ­busjes en auto’s. Onze straat is een eenrichtingsweg voor auto’s en vrachtwagens. Aan één kant van de straat zijn ­parkeerplaatsen. Het komt ­regelmatig voor dat alle parkeerplaatsen bezet zijn en de auto’s, busjes en vrachtwagens soms midden op straat stilstaan.

Het achteropkomend verkeer heeft dan niet het geduld of ­fatsoen om te wachten, dus rijdt men bij ons over de stoep en heel dicht langs onze dakgoten. Hier hebben we nu al vier keer schade aan gehad. We hebben dit bij de gemeente aangekaart, maar dat levert tot nu toe niets op. Mogen wij bijvoorbeeld bloem­bakken plaatsen op de stoep voor ons huis, zodat het ­overige verkeer wel moet wachten? Verderop heeft een winkel een ­reclamebord neergezet en dat wordt gedoogd. Ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn voor ons.  

Markus van Tol, namens de ANWB

Wat een vervelende ­situatie. De stoep behoort tot de openbare ruimte en is in dit geval ook een verkeersruimte, voor voetgangers. Daar mag niet zomaar, zonder toestemming van de wegbeheerder, iets op geplaatst worden. Als een winkel een bord neerzet, moet daar al toestemming voor zijn gegeven. Soms is een vergunning nodig; het kan zelfs zijn dat er belasting voor betaald moet worden. Dit verschilt per gemeente. U kunt het beste contact opnemen met de wegbeheerder. Dat is in de meeste gevallen de gemeente waar de straat zich in bevindt. Als u aangeeft dat er nu onveilige ­situaties ontstaan, die materiële schade maar ook gevaar voor ­voetgangers kunnen veroorzaken, dan kunnen we ons niet voorstellen dat ze hier niet naar willen kijken. Veel gemeentes hebben hier een ­meldpunt of loket voor. De gemeente Eemsdelta heeft een Meldpunt woonomgeving op de site staan.

Ook kunt u ze via ­gemeente@eemsdelta.nl een mail sturen.

Hopelijk komt u zo samen, eventueel met andere bewoners of winkeliers, tot een oplossing. Bloembakken zijn een mogelijkheid en misschien zijn er nog meer oplossingen te ­bedenken zoals beperktere inrijmogelijk-heden, of handhaving.

Auteur