Veel steun voor boete bij negeren thuisquarantine

Getty Images

Hart van Nederland deed onderzoek naar de houding van Nederlanders ten opzichte van thuisquarantine. Mag daar een boete voor worden uitgeschreven? De meerderheid antwoordt positief.

De testgroep bestond uit 3.700 mensen. Zo'n 68% Nederlanders vindt dat het negeren van de thuisquarantaine moet worden afgestraft met een boete, in lijn met de straf op het overtreden van andere corona-maatregelen. Ongeveer 28% is het daar helemaal niet mee eens.

Maar hoe hoog mag die boete zijn? Ongeveer 48% denkt dat een boete van 1.000 euro zou helpen, maar 38% vindt dat bedrag te hoog. Voor 6% gaat dit niet ver genoeg; deze groep vindt de boete juist te laag.

Verrassing!

Nog een opvallend cijfer: 38% vindt het prima dat boa's een verrassingsbezoekje brengt aan mensen, om te controleren of ze wel echt in thuisquarantaine zitten. 30% vind dit een enorme inbreuk op de privacy. 22% pleit ervoor dat GGD-medewerkers telefonisch polsen of mensen thuis zijn.

Dat is opvallend veel. Het plan van Minster Hugo de Jonge om de politie langs te sturen om te controleren of mensen niet teveel gasten in huis hebben, werd in de Tweede Kamer en de media door vriend en vijand getorpedeerd - het zou Nederland bewegen in de richting van een politiestaat. Maar blijkbaar vindt een aanzienlijk deel van de bevolking het toch niet zo'n probleem.

Bron: Telegraaf

Auteur