‘Patiënten vinden een tweezijdige staaroperatie geweldig!’

Het goede nieuws voor 2023 over oogheelkunde

staaroperatie
Getty Images

Dokters kunnen veel, maar het kan bijna altijd beter. Vijf medisch specialisten doen onderzoek naar nieuwe behandelingen. We vroegen hen naar welke ontwikkelingen zij uitkijken in 2023. Dit keer: Rudy Nuijts, hoogleraar Oogheelkunde aan het Maastricht UMC+ en onder meer gespecialiseerd in staaroperaties. Voor die operaties ontving hij de Ridley Medal, een prestigieuze internationale onderscheiding.

Sinds ongeveer een jaar is het mogelijk om op één dag aan beide ogen een staaroperatie te laten doen. “Die operaties zijn volstrekt van elkaar gescheiden”, zegt oogarts en staaroperatiespecialist Rudy Nuijts. “Bij de tweede operatie is de procedure precies hetzelfde als bij de eerste, anders gezegd: we doen net alsof er een nieuwe patiënt binnenkomt.”

Tweezijdige staaroperatie

Dat een tweezijdige staaroperatie nog niet overal praktijk is, is vooral een logistieke kwestie, legt Nuijts uit. “De medicijnen, de apparatuur, de slangen: alles wat nodig is bij zo’n operatie moet uit verschillende leveringen komen om het risico op een infectie te minimaliseren. Dat betekent dat de apotheek en de facilitaire dienst met de arts moeten bedenken hoe ze het voorraadbeheer gaan doen, hoe de aanlevering is, enzovoort. Dat moet heel nauwkeurig worden ingeregeld, en dat is niet eenvoudig.”Het risico op een infectie is bij een enkele staaroperatie heel erg klein: minder dan 1 op de 5000. Onderzoek laat zien dat een tweezijdige operatie net zo veilig is. 

Een andere zorg was de kunstlens. Nuijts: “We proberen te voorspellen welke sterkte ongeveer nodig is na de operatie. Bij een enkele staaroperatie houd je dan rekening met de afwijking van het andere oog, maar dat kan bij een tweezijdige staaroperatie niet. Het andere oog wordt immers ook aangepakt. Ik had daarom verwacht dat de tweezijdige staaroperatie wat dit betreft slechter zou scoren, maar dat bleek niet het geval.”

'Je hoeft drie in plaats van vijf keer te komen'

Voor de patiënten ziet Nuijts alleen maar voordelen: “Je komt een keer voor het vooronderzoek, een keer voor de operatie en een keer voor de nacontrole. Dat zijn drie ziekenhuisbezoeken in plaats van vijf. De patiënten vinden het geweldig!” Bovendien zijn er minder afspraken voor postoperatieve controles, waardoor er meer tijd is om mensen op de wachtlijst te helpen. En de thuiszorg hoeft minder vaak langs te komen om te druppelen. Nuijts: “Dat levert bij elkaar een besparing op van zo’n 6 miljoen euro per jaar.”

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!

Auteur