9 tips voor gezonde ogen

Bescherm je kijkers

Getty Images

Uw ogen zijn een waardevol bezit. Goed kunnen zien is belangrijk. Lief zijn voor de ogen dus ook. Met deze tips verkleint u de kans op oogproblemen.

1. Neem een computerpauze

De hele dag naar een computer – of ander digitaal scherm – staren, kan de ogen niet beschadigen, maar u maakt ze wel vermoeid en droog. Als we achter de computer zitten, knipperen we minder met onze ogen: dit kan soms wel de helft schelen.

Daarom is het belangrijk om regelmatig even weg te kijken: probeer hierbij de Amerikaanse 20/20/20-regel te volgen. Kijk iedere 20 minuten, gedurende 20 seconden minstens 6 meter (20 voet) in de verte. U kunt de ogen ook 20 seconden sluiten.

Daarnaast is het belangrijk dat je computerscherm 50 tot 70 centimeter van u afstaat, net onder ooghoogte. Zorg ook dat er geen glans of spiegeling op het scherm terecht komt. Het beeldscherm haaks ten opzichte van het raam is een goede positie.
 

2. Draag een zonnebril

Uv-straling is net zo schadelijk voor uw ogen, als voor de huid. Het effect stapelt zich op en kan leiden tot allerlei problemen zoals staar, brandwonden op het hoornvlies en zelfs kanker op het ooglid. Daarom is het van belang om een zonnebril te dragen, zelfs op bewolkte dagen. Let erop dat u een goede zonnebril aanschaft die bescherming biedt tegen uv-a en uv-b straling.
 

3. Gebruik een veiligheidsbril

Bijna de helft van de ongelukken aan de ogen gebeurt thuis en niet op het werk. Daarom is het van groot belang om een veiligheidsbril te dragen als de kans bestaat dat puin gaat rondvliegen of gevaarlijke chemische stoffen gaan spetteren.

Ook bij sporten komen oogblessures veelvuldig voor. Vooral bij honkbal, basketbal en racketsporten is de kans op een ongeluk groot. Speciale sportbrillen kunnen dan uitkomst bieden.

4. Eet voor gezonde ogen

Voedingsmiddelen die de bloedcirculatie bevorderen zijn goed voor het hart, de ogen en het zicht. Citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten bijvoorbeeld. Of voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink (noten), vitamine A (wortelen), lycopeen (tomaten), luteïne (spinazie) en zeaxanthine (maïs).

5. Negeer oogproblemen niet

Heeft u last van uw ogen? Doe daar dan wat aan. Jeukende of rode ogen kunt u kalmeren met een koud kompres, antihistamine of oogdruppels. Als u het gevoel hebt dat er zand in uw ogen zit, maak ze dan goed schoon met schoon water (gekookt en daarna afgekoeld) of een zoutoplossing.

Wanneer de klachten aanhouden of erger worden, kunt u beter even langsgaan bij een arts. Ook als u oogpijn hebt, last hebt van zwelling of prut of gevoelig bent voor licht is een doktersbezoek verstandig. Datzelfde geldt voor donkere vlekken en lichtflitsen voor de ogen of wazig zien.

6. Maak contactlenzen goed schoon

Een goede hygiëne is voor dragers van contactlenzen erg belangrijk. Was uw handen voor u aan uw ogen of lenzen komt en gebruik alleen voor de lenzen geschikte reinigingsmiddelen. Probeer ook het lenzenbakje iedere keer na gebruik schoon en droog te maken en het regelmatig te vervangen.

Draag de lenzen zelf niet langer dan de aanbevolen periode. Met uw lenzen in slapen, zwemmen of de ogen schoonmaken wordt ook afgeraden.

7. Gooi oude oogmake- up weg

Vloeibare of crème-achtige oogmake-up zijn de ideale broedplaats voor bacteriën. Koop deze producten dan ook iedere drie maanden nieuw. Heeft u last van een ooginfectie? Gooi dan meteen al uw oogmake-up weg.

Deel uw oogmake-up niet met anderen en gebruik ook geen proefverpakkingen in de winkel. Het gezicht schoonmaken is ook heel belangrijk: zowel voor als na het opmaken. 

8. Laat uw ogen regelmatig onderzoeken

Of u nu wel of geen bril of lenzen draagt: de ogen regelmatig laten onderzoeken is geen overbodige luxe. Veelvoorkomende oogaandoeningen als glaucoom geven geen vroege waarschuwingssignalen.

9. Stop met roken

Roken verhoogt onder andere de kans op staar en maakt uw ogen oncomfortabel droog. Daarnaast bouwt u plaque op in de bloedvaten en verzwakt u ze. Dit verhoogt niet alleen de kans op hartaandoeningen, maar kan ook het netvlies beschadigen. Gelukkig kunt u door te stoppen met roken dit risico weer kleiner maken.

Bron 
  • WebMD
  • Oogartsen
  • Oogpreventie