Zo bespaar je slim in februari

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Eet met de seizoenen mee, verzin een slimme wintersport en vergeet je lijfrente niet om zo ook deze maand weer honderden euro's te besparen.

Seizoen groenten

Groente is duur, maar groente van het seizoen minder. Nu volop verkrijgbaar en mogelijk in aanbieding: boerenkool, groene- rode- en witte kool, koolraap, pastinaak, pompoen, postelein, prei, rode bietjes, schorseneren, spruitjes, veldsla, witlof, wortels… Koop ze lekker aan het stuk en niet gesneden in zakjes, dat is nóg goedkoper en verser. En check regelmatig de ‘verspil mij niet bakjes’.

Goede voornemens verslappen?

Nee toch!? Je bent hopelijk nog steeds gestopt met roken en bent aan het minderen met drinken. Plak er nog een dry februari aan vast? Laat de auto of elektrische fiets staan en doe lopend boodschappen. Loop een extra straatje om en raap zwerfvuil, alle beetjes helpen. En er zitten vaak statiegeldblikjes bij het zwerfvuil, dat is ook een beloning.

Banksparen/lijfrente voor wie bijna AOW krijgt

Wie over een paar jaartjes AOW gaat krijgen én een spaarcentje heeft zou daar nog wat van in een lijfrente/bankspaarrekening kunnen stoppen. Het geeft meer rente dan op een gewone spaarrekening. Zet het vast tot de AOW leeftijd. Je mag de hele inbreng aftrekken. Althans…..
 

Jaarruimte Banksparen/lijfrente

De overheid stelt vast hoeveel je per jaar mag banksparen. Ruimte die de laatste 8 jaar niet is benut kan je alsnog gebruiken. Deze ruimte is flink verhoogd. Reken uit hoeveel je kunt wegzetten op
www.moneywise.nl/lijfrente/jaarruimte/ Let wel op, het geld staat vast, je kunt er pas bij na de zelfgekozen looptijd en moet dan gebruikt als pensioenaanvulling. Gebruik dus alleen spaargeld dat je voorlopig kunt missen.

Waar en wanneer winter-bespaarsport

We zouden weer kunnen wintersporten, er zit geen corona in de weg. Maar de prijs wel! Vanaf half maart is de wintersport goedkoper. Misschien wel vier maal voordeliger dan in het hoogseizoen. Last-minute boeken is goedkoper. Frankrijk is het minst duur (van de Alpenlanden). Het voordeligst zijn skigebieden in Tsjechië, Bulgarije en Turkije. Het verblijf is veel goedkoper, net als de skipassen, materiaalhuur en restaurants. Het is wel duurder dan voor corona. 


Winter-wandel-bespaarsport 

Je kunt ook thuis ‘wintersporten’. Wandelen, bijvoorbeeld. Dat is voordelig en gezond, want regelmatig stevig wandelen is beter voor je conditie en je hart dan hardlopen, zo blijkt uit onderzoek. Hardlopen verlaagt de kans op hartproblemen met 4,5 procent, wandelen met 9,3. De kans op hoge bloeddruk loopt bij hardlopen 4,2 procent terug en 7,2 procent bij wandelen.

Winter-opruim-sport 

Ruim je badkamer eens op. Gooi crèmes die over de datum zijn weg. Ga crèmes die de datum naderen direct opmaken. In de winter hebben veel mensen last van een droge huid met kloofjes tot gevolg. Gebruik vette crème (ook zonnebrand) om je regelmatig in te smeren, vooral je handen, ellenbogen en hielen. Vet ze in na het wassen. Zorg, als je gaat wandelen dat je handen niet te koud worden, draag handschoenen.
 

8: Genoeg Academie

Op www.genoeg.nl zie je verschillende workshops over consuminderen en duurzaamheid. Op 21 februari is er bijvoorbeeld een online workshop over de mooie en betaalbare uitvaart voor € 35 inclusief boek. Als een sterfgeval aan de hand is staat je hoofd niet naar geldzaken. Heel nuttig om je er in te verdiepen als het nog niet speelt. Dan kan je t.z.t. mogelijk duizenden besparen.
Nog meer besparen met Marieke? Zie mariekehenselmans.nl/bespaarboeken/
 

Auteur