Krijg je kanker door zonnebrandcrème?

'Het is nooit aangetoond dat zonnebrandcrème kanker zou veroorzaken'

vrouw-insmeren
Getty Images

Er doen al jaren verhalen de ronde dat zonnebrandcrème kanker zou veroorzaken. Af en toe duikt zo'n verhaal weer op en nemen veel media dit weer van elkaar over. Waar komt deze bewering vandaan? En - hét antwoord waar we allemaal op zitten te wachten - klopt het ook? We spraken hiervoor met cosmetisch wetenschapper dr. Heleen Kibbelaar.

Voor de oorsprong van deze bewering stuiten we op een onderzoek uit 2012, waar het AD toen over berichtte. "De conclusie uit dit onderzoek is dat als sommige minerale uv-filters, zoals zinkoxide, in aanraking komen met uv-licht vrije radicalen produceren. Dat weten we allang. En vrije radicalen kunnen beschadigingen bij cellen aanbrengen, wat de kans op huidkanker kan vergroten." Dat staat ook beschreven in het artikel van het AD: ‘Zinkoxide kan vrije radicalen laten vrijkomen en daardoor kunnen cellen worden beschadigd maar ook het DNA in die cellen kan worden aangetast’.

"Dat is ook wat dat onderzoek uit 2012 zegt. Maar in zonnebrandcrèmes zijn die uv-filters gecoat met een laagje silica - een soort beschermingslaagje - die vrije radicalen opvangen en onschadelijk maken, waardoor ze nooit in jouw lichaam komen. Ze hebben dat laagje silica alleen niet in dat onderzoek gebruikt. Dus ze gebruiken een stof die helemaal niet op die manier in een zonnebrandcrème zit."

Nooit aangetoond in studies

"Het probleem van deze bewering is, is dat geen enkele wetenschappelijke studie ooit aangetoond heeft dat zonnebrandcrème kanker zou veroorzaken."

Uv-licht veroorzaakt kanker

Kortom, zonnebrandcrème veroorzaakt - voor zover we nu weten - géén kanker. "De zon zelf produceert ook vrije radicalen. Als uv-licht in je huid komt, komen er vrije radicalen vrij en die beschadigen jouw cellen en DNA. Dat verhoogt het risico op huidkanker, dus daar willen we ons juist tegen beschermen", licht dr. Heleen Kibbelaar toe.

Dr. Heleen Kibbelaar is cosmetisch wetenschapper en heeft haar eigen bedrijf Sciencemeetscosmetics, waarmee ze de wetenschap achter cosmetische producten uitlegt via haar Instagrampagina.