Test: het schoonste strand

Getty Images

Er is dit jaar nog niet veel strandweer geweest. Misschien zal dat de komende weken veranderen, misschien is een strandwandeling het hoogst haalbare. Wie op zoek is naar het schoonste stand van Nederland, gaat naar Sluis.

Sluis heeft dit jaar de jaarlijks georganiseerde Schoonste Strandverkiezing gewonnen met een 9,8 als rapportcijfer. De inspecteurs zijn tevreden over de kwaliteit en schoonheid van de kust. De jury noemt de uitverkiezing een terecht beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het Zeeuwse strand. Van parkeerplaats tot paviljoens is alles in orde.

Sluis krijgt altijd veel toeristen uit Duitsland en Zeeuws-Vlaanderen heeft België als achterland. Uit inspecties blijkt dat toeristen erg goed met hun afval omgaan. Dat komt ook doordat overheid en ondernemers ze daartoe in staat stellen. Er is veel communicatie om de gasten te helpen herinneren hun afval op te ruimen, er staan palen met afvalzakjes op het strand en er zijn op en rond het strand voldoende containers met mogelijkheden om afval te scheiden. Die gezamenlijk inspanningen leiden tot een topresultaat. Sluis was vorig jaar het schoonste strand van Zeeland en behoort al jaren tot de schoonste stranden van Nederland.

Auteur