Waarom kost... de ene zonnebril €1,95 en de andere €345.000?

Getty Images

De ene is van kunststof, wordt massaal geproduceerd in China. De andere is van het prestigieuze merk ­Chopard, bevat 60 gram 24 ­karaats goud en 51 ­diamanten. Je moet er wel voor naar Dubai.

Er zijn weinig gebruiksartikelen waar je zo moeilijk het verschil kunt zien tussen nep en echt als de zonnebril. Vrouwen en mannen van alle generaties beschermen er hun ogen mee tegen de zon – en als die niet wil schijnen, is er óp hun hoofd nog wel een plaatsje. Maar je kunt bijna niet zien of het er eentje is in de categorie ‘tweede bril gratis’ of dat er een peperduur merk aan hangt van bijvoorbeeld Lacoste, Gucci of Ray-Ban.

Goedkoop is geen duurkoop

Onderzoek heeft uitgewezen dat de glazen van goedkope zonnebrillen eigenlijk net zo goed zijn als die van dure. Bij zonneglazen gaat het er niet alleen om dat ze fel licht tegenhouden, maar ze moeten vooral de ogen beschermen ­tegen uv-straling. Die komt met het zonlicht mee en kan de ogen aantasten. Het hoornvlies, de ooglens en het netvlies kunnen daardoor schade oplopen.

Je zou denken dat een bril van een paar euro op dat punt minder ­effectief is dan eentje van €200, maar dat is niet zo. De Consumentenbond testte in 2011 ruim honderd zonnebrillen van €2 tot €14. Alle zonnebrillen waarvan fabrikanten uv-bescherming van 100 procent beloofden, voldeden aan de door de EU vastgestelde eisen.

Er waren zelfs zonnebrillen bij die volgens het etiket niet 100 procent stralingsvrij waren, maar in de praktijk wél volledige bescherming boden. Ook werd in de test duidelij k dat de uv-filters van de goedkope zonnebrillen niet verdwijnen als ze meerdere malen grondig schoon gewreven worden, ook niet als dat gebeurt met schuursponsjes! 

Zonnebril

Kies je kleur

Zonneglazen zijn er in vijf tinten, waarvan categorie 0 de lichtste is en categorie 4 de donkerste. De kleurverschillen hebben meer te maken met mode en uitstraling dan met effectiviteit, omdat de tint niets zegt over het uv-filter. Over het algemeen zijn gemiddelde glazen (dus categorie 2 en 3) voldoende om de scherpte van de zon weg te nemen. Op het water en in de sneeuw zijn de donkerste glazen aan te bevelen.

Calvin Klein of Kruidvat?

Zonnebrillen zijn overal vanaf €1,95 te koop. En dat zijn echt geen fondsbrilletjes. Zet ze op en je bent een filmster. Dat laatste geldt natuurlijk zeker voor de duurdere brillen van de bekende merken. Voor €100 tot €200 heb je al een echte Calvin Klein, Vogue of Carrera op je hoofd. Een van de duurste zonnebrillen is van Porsche Design: de P’8499 is gemaakt van 18 karaats goud, kost €4363,63 en is verkrijgbaar bij webwinkel ­Eye-Wear. In vergelijking met de bril van Chopard natuurlijk een prutsdingetje, maar wel buiten Dubai te koop.

Auteur 
  • Jaap Roelants
Bron 
  • PlusMagazine