50-Plusser vaker van plan over te stappen naar andere zorgverzekeraar

Meesten stappen in de laatste week van het jaar over

De bereidheid om dit jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar is groter dan ooit onder 50-plussers.

Dat blijkt uit onderzoek door Bureauvijftig onder 1.721 50-plussers in opdracht van Startpagina.nl.
Vorig jaar gaf 28 procent van de ondervraagden aan van plan zijn over te stappen. Dit jaar is dat 38 procent. Meer dan de helft van de ondervraagden (56 procent) is voornemens om in elk geval zorgverzekeraars te gaan vergelijken.

Uit eerder onderzoek bleek dat de meeste overstappers wachten tot het eind van het jaar. Vooral in de week tussen kerst en oud en nieuw is het topdrukte bij de verzekeraars.

Minder premie

De belangrijkste redenen om over te stappen is een lagere maandpremie, gevolgd door betere voorwaarden en vergoedingen voor specifieke behandelingen. Het voordeel moet wel de moeite waard zijn: voor drie euro minder premie per maand is slechts drie procent bereid over te stappen. Voor meer dan 15 euro voordeel per maand wil één op de vijf ondervraagden wel naar een andere zorgverzekeraar.

Nul keer overgestapt in vijf jaar
De bereidheid om over te stappen was de afgelopen jaren onder 50-plussers laag: driekwart van de ondervraagden geeft aan de afgelopen vijf jaar niet één keer te zijn veranderd van zorgverzekeraar. Slechts één procent van de ondervraagden stapte ieder jaar over.