Aanvullende zorgpolis

Zo goedkoop dat het verboden zou moeten worden

Toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zou het liefst een aanvullende verzekering van Independer verbieden.

Het gaat om Vrije Ziekenhuiskeuze, een aanvullende verzekering die naast een aantal basispolissen met een beperkte artsenkeuze kan worden afgesloten.
Volgens de NZa tast de Vrije Ziekenhuiskeuze van Independer de beginselen van de Zorgverzekeringswet aan, doordat de verzekering de kosten vergoedt die een natura- of budgetpolis niet vergoedt. De toezichthouder is bang dat door de verzekering selectief contracteren minder interessant wordt en er daardoor minder concurrentie komt op prijs en kwaliteit.

Eigen Kosten
De natura- en budgetpolissen zijn goedkoper dan restitutiepolissen, die alle zorgkosten wel vergoeden. Maar de patiënt is met zo'n contract niet vrij in de keuze voor een arts en kan alleen bij de behandelaars terecht waarmee de verzekeraar een contract heeft. Gaat een patiënt toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet hij zo'n 25 procent zelf betalen.
De Vrije Ziekenhuiskeuze dekt voor een euro per maand die extra eigen kosten, op het moment dat een patiënt toch naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat. Dat is een doorn in het oog van de toezichthouder. "Hoewel de verzekering geen zorgverzekering is en dus niet onder de Zorgverzekeringswet valt, gaat de NZa de ontwikkelingen op de voet volgen en de mogelijkheden onderzoeken om hiertegen op te treden", zegt een woordvoerder van de NZa.

Reactie Independer
Independer schrijft in een reactie het belangrijk te vinden dat ook "mensen met een kleine beurs" de mogelijkheid krijgen om zelf te kiezen naar welk ziekenhuis ze mogen. "Omdat er geen eenduidig model is om de kwaliteit van ziekenhuizen te meten, vinden wij dat mensen zelf het laatste woord mogen hebben bij de keuze van hun ziekenhuis"

3 Comments

Door Jan (niet gecontroleerd) op vr, 12-12-2014 - 22:20

De Nza is zelf mede verantwoordelijk dat de burger de bomen in het bos niet meer ziet wat betreft de verzekeringskeuze die grotendeels wordt uitgemaakt door de grote 4. Hoezo concurrentie. De huidige vorm van ziektekostenverzekering had tot doel goedkoper te zijn door meer concurrentie. Intussen weten we wel beter. Zeker niet goedkoper en nauwelijks sprake van concurrentie omdat de grote 4 in welke vorm dan ook de markt beheersen en er steeds meer restrictie toepassen als geen vrije keus etc. Sterker: zij nemen die markt over tot er geen concurrentie meer is. En de missers afdoen als incident is mij te goedkoop. Dank u overheid voor dit moloch.

Door Joze (niet gecontroleerd) op vr, 12-12-2014 - 17:47

Ik zou ook graag het kraampakket uit de zorgverzekering willen doen. De tijd van kinderen krijgen heb ik gehad. Waarom moet ik dan nog een kraampakket in mijn ziekenfonds??? Maar het kan niet, heel erg raar hé?

Door Henri (niet gecontroleerd) op vr, 12-12-2014 - 11:49

Het is inmiddels al lang duidelijk dat de hele zorgverzekering op de schop moet; De enigen die beter worden van dit 'concurrerende' systeem is de inmiddels allesbepalende verzekeringsmaatschappij.
Werkelijk een schande!
Inmiddels zijn er al zoveel verschillende 'zorgpakketten' dat de klant niets onderling kan vergelijken. Polissen zijn verworden tot een woud van kleine lettertjes waar niemand nog wijs uit kan.