Afvallen via de zorgverzekering

Ruim zevenduizend mensen in Nederland volgen een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dat is een forse toename sinds eind oktober vorig jaar. Toen waren er 1377 deelnemers bekend. Voor specifieke groepen wordt GLI sinds 2019 vergoed uit de basisverzekering.

De groei van GLI blijkt uit een onderzoek van het RIVM, gebaseerd op cijfers van Vektis. Tot 30 april hebben zorgverzekeraars 1,6 miljoen euro aan GLI-declaraties vergoed. Deelnemers aan GLI zijn gemiddeld 52 jaar oud. Meer dan twee op de drie is vrouw. De zorgkosten van GLI-deelnemers zijn flink hoger dan gemiddeld. Voor 2017 hebben zij tot 36 procent hogere zorgkosten vergeleken met alle verzekerden. In 2018 zijn de kosten 40 procent hoger. Het blijkt dat GLI-deelnemers vaak een of meer chronische aandoeningen heeft.

Ongezonde gewoontes

Begeleiding door een leefstijlcoach wordt sinds 2019 vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met een BMI tussen de 25 en 30 met een verhoogd risico op bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Ook mensen met een BMI hoger dan 30 met een verwijzing van de huisarts krijgen GLI vergoed.

Bij GLI probeert een leefstijlcoach ongezonde gewoontes van deelnemers om te zetten naar gezonde gewoontes. Denk aan slecht slapen, een verstoord dag- en nachtritme, stress of slechte voeding.