PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Collectieve verzekering vaak onvoordelig

Voor veel werknemers is de collectieve zorgverzekering via de werkgever onvoordelig. Deze verzekerden betalen ieder jaar tot ruim 150 euro per persoon te veel premie. Dit komt omdat ze te uitgebreid zijn verzekerd. Ongeveer de helft van de Nederlanders is aangesloten bij een collectief.

Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise naar 53 collectieve zorgverzekeringen. Bij een collectieve verzekering krijgen verzekerden korting. Wettelijk mag een verzekeraar maximaal tien procent korting geven op de basisverzekering. Sommige bedrijven krijgen deze korting, andere bedrijven krijgen, zo blijkt uit het onderzoek, veelal vijf procent korting. Op de aanvullende verzekeringen krijgen bedrijven tien tot vijftien procent korting.

Ruim verzekerd

Ruim de helft van de verzekerden met een collectieve verzekering heeft echter geen polis op maat. Sommige collectieven bieden veel extra vergoedingen, zoals kraamzorg, alternatieve geneeswijzen, reisvaccinaties, brillen/lenzen en anticonceptie. Zij moeten hiervoor betalen, terwijl dergelijke verstrekkingen voor veel verzekerden niet relevant zijn. Ondanks de korting vanwege het collectief zijn verzekerden dan niet goedkoper uit. Een verzekering die beter aansluit bij de persoonlijke zorgbehoefte, zal vaak voordeliger zijn. Iemand die uitsluitend een basisverzekering wil, is met een collectief zelfs bijna altijd duurder uit.

Profielen

Pricewise heeft in het onderzoek vier veelvoorkomende profielen gebruikt: een man van 23 jaar, een gezin met twee opgroeiende kinderen, een alleenstaande moeder en een ouder echtpaar. De verzekeringen, vergoedingen en premies die door deze verzekerden het vaakst worden gekozen, zijn met de werkgeverscollectieven vergeleken.

Bron(nen):