Collectieve zorgverzekering op de helling

Negen van de tien collectief zorgverzekerden weten niet dat de korting op de basisverzekering volgend jaar wordt gehalveerd.

Dat blijkt uit onderzoek door marktonderzoeksbureau Q&A in opdracht van vergelijkingsplatform Independer.
Nu heeft tweederde van de Nederlanders een collectieve verzekering, meestal via de werkgever of een lidmaatschap.

Deze kortingen staan al langer onder druk. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg kondigde eerder aan dat hij van deze korting af wil, omdat zorgverzekeraars de oorspronkelijke premie zouden verhogen om vervolgens  een 'gunstige' nepkorting te bieden.  Wie zelf goed vergelijkt kan vaak een voordeligere zorgverzekering afsluiten. Voor het komende jaar geldt dat nog meer: de maximaal toegestane collectieve korting gaat dan van 10 naar 5 procent.

Hiervan lijken weinig mensen op de hoogte, want voor collectief verzekerden is die korting meestal de belangrijkste reden om voor die verzekering te kiezen, blijkt uit het onderzoek in opdracht van vergelijker Independer. Bijna de helft van die verzekerden overweegt over te stappen als hun korting op de basisverzekering wordt verlaagd.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadt mensen aan om in december ‘echt heel goed naar hun zorgverzekering te kijken, zeker nu die collectieve korting minder wordt’. Woordvoerder Gabriëlla Bettonville: ,,Mensen moeten er niet automatisch van uitgaan dat de verzekering die ze nu hebben ook volgend jaar de goede is.’’

Bron: AD