De zorgvergelijkers vergeleken

Getty Images

Veel consumenten vergelijken de zorgpremies online. We leggen de methodes van de verschillende vergelijkingssites naast elkaar.

December is de maand dat Nederland de zorgpremies vergelijkt. Steeds meer consumenten doen dit via internet. De AFM was in de aanloop naar de zorgmaand kritisch over deze vergelijkingssites en hun werkwijze.

De meeste bekende vergelijkingssites bieden een betrouwbare vergelijking. Dit betekent dat ze een AFM vergunning hebben en onafhankelijke van aanbieders vergelijken. Een betrouwbare vergelijker neemt ook alle aanbieders mee in de vergelijking. Toch geven deze eerlijke websites niet altijd dezelfde uitkomst. Hoe komt dit?

Niet elke website vergelijkt de zorgpremies op dezelfde manier. Sommige websites vergelijken puur op prijs, andere websites nemen verschillende variabelen mee in de vergelijking. Dit is positief voor de consument. Door de zorgverzekeringen op meerdere websites te vergelijken, krijgt u een goed beeld van de beste keuze in uw situatie.

Het is belangrijk dat u, voordat u start met vergelijken, weet hoe de website tot de vergelijking komt. Dit zijn de meest voorkomende vormen:

Pure premievergelijking
Bij sommige websites vergelijkt u enkel op basis van de zorgpremie. FX.nl biedt zo’n vergelijking aan. U maakt dan een eenvoudige vergelijking van de prijs van de basisverzekering met verschillende eigen risico’s. Het nadeel van deze methode is dat u zelf de dekking moet vergelijken.

Vergelijking op maat
U kunt de zorgpremies ook op basis van de dekking vergelijken. De vergelijker van HoyHoy is hier een voorbeeld van. Voordat u naar het premieoverzicht gaat, kiest u eerst welke dekking u wilt. Op basis van uw keuzes ziet u de beste zorgpremies.

Dekking en kwaliteit
U kunt een nog uitgebreidere vergelijking maken, onder andere bij Independer. In de vergelijking worden dan zachte variabelen meegenomen, zoals de kwaliteit van de polis en de klantscore van de verzekeraar. Dit geeft inzicht in de kwaliteit, maar maakt de vergelijking ook meteen minder controleerbaar.

Verdiensten
De vergelijkingssites ontvangen een vergoeding als vanuit de website wordt doorgeklikt of een product wordt afgesloten. Voor veel consumenten is dit nog even wennen. Het alternatief is dat consumenten zelf alle zorgpremies opvragen en vergelijken. Vergelijkingswebsites maken het vergelijken eenvoudig en het houdt de verzekeraars scherp. Een goede vergelijking ontwikkelen en onderhouden kost nu eenmaal geld.

Auteur 
  • Roel van Oirschot