Helft ziekenhuisbehandelingen goedkoper dan eigen risico!

Getty Images

Bestaan er ziekenhuisbehandelingen die goedkoper zijn dan het eigen risico van 385 euro? Ik heb waarschijnlijk een versleten knie, maar dat moet in het ziekenhuis vastgesteld worden. Moet ik dat dan zelf betalen?


Een dergelijk knieonderzoek kost in het ene ziekenhuis 119 euro en in het andere 236 euro. Dat scheelt dus nogal wat. Als u dit jaar nog geen medische kosten hebt gemaakt,  moet u dat onderzoek dus zelf betalen. Op de websites van zorgverzekeraars als VGZ, CZ, Zilveren Kruis en Menzis kunt u de tarieven opzoeken. Dat hebben deze zorgverzekeraars halverwege vorig jaar mogelijk gemaakt om patiënten in de gelegenheid te stellen een goedkoper ziekenhuis te zoeken.

U ziet dat de prijsverschillen behoorlijk groot kunnen zijn, terwijl daar volgens de Consumentenbond en de Patiëntenfederatie geen kwaliteitsverschil aan ten grondslag ligt. Als u verder aan uw knie behandeld moet worden, loopt de rekening natuurlijk tot (ver) boven uw eigen risico op.
Overigens is het openbaar maken van de ziekenhuistarieven zeker een stap vooruit. Iedereen denkt altijd dat een bezoek aan het ziekenhuis zo duur is dat je bijna altijd je eigen risico kwijt bent. Dan hoef je je er ook niet in te verdiepen. Maar dat is niet zo. De helft van de ziekenhuisbehandelingen is goedkoper dan het eigen risico van 385 euro. Die moeten de patiënten dus zelf betalen. Sommigen hebben daarbij ook nog een vrijwillig eigenrisico, zodat het totale risico kan oplopen tot 885 euro. Daar speelt het nog veel sterker.


Hoe groot de prijsverschillen per behandeling kunnen oplopen, maakte vorig jaar de zogenaamde oorsmeeraffaire duidelijk.  Daarbij kreeg een patiënt de rekening onder ogen van het verwijderen van overdadig oorsmeer in het ziekenhuis. Die behandeling kostte 1100 euro, terwijl hij het ook voor 110 euro had kunnen laten doen bij z’n huisarts. Als de patiënt dat geweten had, had hij een andere keuze gemaakt. De tarieven lopen zo uiteen omdat zorgverzekeraars verschillende afspraken maken met ziekenhuizen. Ze betalen een totaal bedrag. De ziekenhuizen bepalen daarna zelf de prijs per behandeling. Daardoor gebeurt het dat het onderzoek naar de slijtage van een knie in het ene ziekenhuis 119 euro en in het andere 236 euro kost. Of dat de prijs van een onderzoek naar een middenoorontsteking varieert van 82 euro tot 300 euro.


De exacte prijzen van medicijnen zijn niet bekend, ondanks dat patiënten ze bijna altijd zelf moeten betalen van hun eigen risico. De prijs van medicijnen varieert per zorgverzekeraar, apotheek en merk. Er is dus niet één vaste prijs. Op de website www.medicijnkosten.nl kunnen patiënten wel een indruk krijgen van de gemiddelde prijs van het geneesmiddel dat ze moeten gebruiken. Ze kunnen op de website ook zien of een middel vergoed wordt door de basisverzekering en of er voorwaarden aan zijn verbonden.  Soms wordt alleen het goedkoopste merk volledig vergoed. Ook is te zien voor welke middelen de verzekerde moet bijbetalen. Met 516.000 bezoekers per jaar is deze zoeksite van het Zorginstituut Nederland, nog relatief onbekend bij het grote publiek.

 

Auteur