Het eind van de restitutiepolis

Getty Images

Slechts drie zorgverzekeraars bieden voor volgend jaar een restitutiepolis aan. Dat zijn a.s.r., Aevitae en Menzis. Bij een restitutiepolis kan de verzekerde zelf bepalen naar welke zorgverleners hij gaat. De vergoeding is altijd honderd procent, tenzij de zorgkosten onredelijk hoog zijn.

Independer zette de premies van de drie restitutiepolissen op een rijtje. De voordeligste is Aevitae (EUCARE) Basisverzekering Restitutie met een maandpremie van 160,95 euro. Bijna een euro duurder is Menzis Basis Vrij (161,75 euro per maand). a.s.r. Eigen Keuze (170,95 euro per maand) is aanzienlijk duurder. Ter vergelijking: de voordeligste zorgverzekering is de Basisverzekering Natura Select van Aevitae met een maandpremie van 119,45 euro. Dit is een budgetverzekering met een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners. De restitutiepolis is dus ruim dertig procent duurder. Bij grote verzekeraars Menzis, VGZ, Univé en Zilveren Kruis kost de goedkoopste basisverzekering zo'n 123 euro per maand.

Flinke afname

Het aantal restitutiepolissen is de laatste jaren snel afgenomen. In 2017 waren er nog 26 verschillende restitutieverzekeringen. Vorig jaar waren er nog zes over en dat is nu gehalveerd. CZ, Stad Holland (van DSW) en Zilveren Kruis hebben dit jaar hun restitutiepolissen omgezet in zogeheten combinatiepolissen waarbij voor sommige zorgsectoren geen vrije keuze geldt. In praktijk gaat dat om geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging. Voor deze twee sectoren gelden in de combinatiepolis naturavoorwaarden.

Zorgverzekeraars stoppen met restitutiepolissen omdat de verzekerden relatief veel zorg gebruiken. Het zijn dus dure verzekerden. Ook kunnen verzekerden met een restitutiepolis naar ongecontracteerde zorgverleners stappen. Verzekeraars vinden deze zorgverleners vaak duur. Ook hebben zorgverzekeraars weinig grip als er geen contract is. Ze willen daarom dat verzekerden zoveel mogelijk naar gecontracteerde zorgverleners gaan.

Hogere kosten en minder grip leiden er toe dat naturapolissen duurder worden of verdwijnen. Dat gebeurt nu allebei. Ze worden niet alleen duurder, ook het aantal polissen neemt af.

Auteur