In 5 stappen naar betere zorg

Zelf de zorg kiezen die u wenst? Ga dan na of uw zorgverzekering u die ruimte wel geeft. Mogelijk past een andere zorgverzekering beter. Maar hoe regelt u dat? Met dit stappenplan helpen wij u op weg!

Stap 1
De basisverzekering
Zoek de basisverzekering die u volgend jaar wilt hebben. Wát er vanuit een basisverzekering verschilt niet per verzekeraar. Hoevéél er wordt vergoed verschilt wel per verzekeraar. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht: u bent zonder vragen welkom.
Verzekeraars bieden naturapolissen en restitutiepolissen aan. Een naturapolis is goedkoper, maar geeft vaak alleen volledige vergoeding bij door de verzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Kijkt daarom goed welke zorgverleners voor welke soort zorg zijn gecontracteerd voordat u een naturapolis kiest. Met een restitutiepolis bent u volledig vrij in het kiezen van een zorgverlener. U krijgt dan altijd het gangbare tarief vergoed.

Stap 2
Aanvullende verzekering
Met een aanvullende verzekering krijgt u (een deel van) de zorg vergoed die niet is opgenomen in de basisverzekering, maar die u in de toekomst wel verwacht. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie. Ook hulpmiddelen zoals brillen en lenzen kunnen gedekt zijn. Voor de aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht, dus zij kunnen eisen stellen in de vorm van een gezondheidsverklaring of wachttijden, voordat een dekking ingaat.
 
Stap 3
Speciale polis
Een toegesneden polis kan interessant zijn. Verzekeraars bieden vaak speciale polissen, bijvoorbeeld voor studenten of ouderen.  Ook bieden werkgevers, vakbonden, patiëntenverenigingen en ouderenbonden dikwijls speciale polissen. Bekijk de inhoud van de polis goed op de gewenste dekkingen. Een ouderenpolis met een extra vergoedingen gericht op senioren zoals bril of lenzen, hulp in huis en fysiotherapie kan interessanter zijn dan een pakket voor jonge gezinnen met bijvoorbeeld extra kraamhulp. Vergelijken en overstappen kan zo veel meer opleveren dan alleen een lagere premie.  
 
Stap 4
Sluit uw nieuwe polis af
Bij alle zorgverzekeraars kunt u een nieuwe polis afsluiten via internet. Dat is rustig en overzichtelijk: u kunt eerst de premie van uw nieuwe zorgverzekering berekenen, zodat u precies weet hoe hoog de maandlasten zullen zijn. U kunt gemakkelijk één of meerdere personen meeverzekeren. met de meeste zorgverzekeraars ook gewoon bellen. Dat is handiger als u nog met vragen zit.  Houdt bij uw aanmelding in elk geval uw Burgerservicenummer bij  de hand. Dit nummer vindt u onder andere op uw rijbewijs en paspoort.
 
Stap 5
Overstapservice
Alle zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Als u bij uw nieuwe verzekeraar aangeeft daarvan gebruik te willen maken, hoeft u uw oude verzekering niet zelf op te zeggen. Maakt u hier geen gebruik van, dan moet u dat zelf vóór 1 januari 2018 doen.