Laatste mantelzorgcompliment

Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg. Al enige jaren krijgen mantelzorgers dan een extraatje van €200. Nu de langdurige zorg per 1 januari 2015 overgaat naar de gemeenten is het afgelopen met dit compliment.

De afgelopen jaren krijgen mantelzorgers een extraatje als zij zorgen voor een hulpbehoevende die een AWBZ-zorg aan huis heeft. Deze moet minimaal 53 weken geldig zijn en op of na 1 augustus 2009 zijn afgegeven. Dit jaar maakt het rijk voor de laatste keer het mantelzorgcompliment over. Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de langdurige zorg en voor het mantelzorgcompliment.

Net als de zorg die gemeenten op hun eigen wijze kunnen gaan inzetten, zo mogen gemeenten ook zelf bepalen wat er met het geld van het mantelzorgcompliment gaat gebeuren. Houden zij het zoals het nu is of gaan ze net als de gemeente Nijmegen het geld verdelen over meer mensen die zorg en hulp verlenen?

Met het wegvallen van het mantelzorgcompliment valt ook de vrijstelling erfbelasting weg voor de inwonende mantelzorger die geen (fiscale) relatie met een ander heeft. Deze mantelzorger krijgt nu nog dezelfde erfbelastingvrijstelling als een partner.

De goedkoopste zorgverzekering afsluiten? Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar en stap over>>

Bron(nen):