Liever geen eigen risico

Vier op de tien verzekerden is bereid een hogere zorgpremie te betalen in ruil voor afschaffing van het eigen risico. In 2017 waren dat drie op de tien verzekerden. Deze groep bestaat vooral uit mensen met veel zorgkosten.

Dat meldt vergelijkingssite Pricewise op basis van een onderzoek onder tweeduizend verzekerden. Vooral gepensioneerden willen van het eigen risico af in ruil voor een hogere premie. Deze groep kiest al vaak het laagste eigen risico van 385 euro. Zij maken dit bedrag vaak helemaal op. Verzekerden die liever een eigen risico hebben dan een hogere premie zijn vaak jonger dan 65 jaar. Deze groep maakt minder aanspraak op het eigen risico. Ook kiezen ze vaker voor een hoger vrijwillig eigen risico in ruil voor korting op de premie.

Hoog eigen risico

Tot nu toe heeft 40 procent van de verzekerden het eigen risico volledig opgemaakt. Drie op de tien maakte nog geheel geen kosten. In 2020 koos een grote meerderheid (77 procent) voor het laagste eigen risico van 385 euro. Iets minder dan de helft van die groep heeft de kosten van het eigen risico volledige voldaan, terwijl bijna een kwart nog geen kosten heeft gemaakt. Een kleine groep, bijna een op de tien verzekerden, heeft een maximaal eigen risico van 885 euro. Slechts negen procent heeft dit volledig opgemaakt. Verzekerden die kiezen voor het hoogste eigen risico maken vaker geen tot weinig zorgkosten. Het is voor hen dus financieel gunstig een hoog eigen risico te nemen. Verzekerden die dit jaar geen of weinig kosten hebben gemaakt, zijn van plan komend jaar weer een hoog eigen risico te nemen.

Bekijk hier de infographic met zorgverzekeraars>>